Volledig scherm
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën © ANP

Belastingdienst zet ‘klokkenluider’ toeslagaffaire op non-actief

DEN HAAG/EINDHOVEN - De Belastingdienst heeft een ambtenaar op non-actief gezet vanwege vermoedens dat hij interne documenten heeft gelekt in de affaire rond de kinderopvangtoeslag van klanten van het Eindhovense gastouderbureau Dadim. De ambtenaar wordt verdacht van schending van zijn ambtseed, melden RTL Nieuws en Trouw op basis van goed ingevoerde bronnen. 

Vanwege vermoedens van fraude bij het gastouderbureau werd in 2014 de kinderopvangtoeslag van de klanten plotseling stopgezet. De ambtenaar zou interne stukken van de Belastingdienst naar buiten hebben gebracht, die werden achtergehouden in rechtszaken van gedupeerde ouders. 

Volgens de bronnen van Trouw en RTL Nieuws ziet de betrokken ambtenaar zich niet als klokkenluider, maar is het iemand die een ‘ernstige misstand’ wilde voorkomen en slechts ‘ontbrekende gegevens’ doorgaf.

De Belastingdienst gaat niet in op individuele gevallen, zegt een woordvoerder desgevraagd. ,,Medewerkers hebben verschillende mogelijkheden om melding te maken bij (een vermoeden van) onrechtmatig handelen door de Belastingdienst. Voor zover bekend is in deze zaak hiervan geen gebruik gemaakt en is er ook geen melding gedaan bij het huis voor klokkenluiders’’, voegt de woordvoerder toe. 

De Helmondse advocaat Eva González Pérez die diverse ouders bijstaat, bevestigt dat ze zelf ontbrekende informatie heeft aangeleverd in rechtszaken. Ze wil niet zeggen of ze die kreeg van de belastingmedewerker. ,,Ik bescherm mijn bron.’’

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) raakt door de toeslagenaffaire steeds verder in het nauw. Uiterlijk woensdag moet hij negentig vragen van de vaste Kamercommissie over de kwestie beantwoorden. Een van de vragen gaat over de disciplinaire maatregelen tegen de betrokken ambtenaar. 

Volgende week is er in de Tweede Kamer een debat over de affaire. 

  1. Pleegouders haken af door gebrek aan begeleiding en nazorg
    PREMIUM

    Pleegou­ders haken af door gebrek aan begelei­ding en nazorg

    EINDHOVEN - Ruim veertien procent van de pleegouders haakt elk jaar af. 52 Procent van de pleegouders die meewerkten aan een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Jeugdzorg Nederland, zijn gestopt door problemen met het pleegzorgsysteem of omdat ze het gevoel hadden dat professionals hen onvoldoende serieus namen. Er is werk aan de winkel om de opvang van deze kwetsbare groep te kunnen blijven garanderen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven