Beren doden wolf in Dierenrijk in Mierlo

videoMIERLO - Bij een confrontatie tussen enkele beren en wolven in Dierenrijk in Mierlo heeft maandagmiddag een wolf het loodje gelegd. Het twee jaar oude teefje belandde tijdens een stoeipartij in een vijver, werd door vier bruine beren gegrepen en verscheurd. 

Pogingen van de andere wolven om het dier in nood te ontzetten, faalden jammerlijk. Een tiental bezoekers was getuige van het incident. 

Vier wolven en een even groot aantal bruine beren verblijven al sinds jaar en dag in één gezamenlijke ruimte. Tot op heden boterde het altijd prima; nooit eerder werd een dier gedood, zegt woordvoerster Janneke van Gorp. ,,De dieren leven doorgaans in harmonie met elkaar, brengen samen de dag door en spelen ook samen.  Alleen is dat spelen maandag uit de hand gelopen.” 

Wat precies de reden was waardoor de vlam in de pan sloeg, is niet duidelijk. Van Gorp: ,,Het is een heel vervelend incident, we zijn er erg verdrietig over, ook omdat bezoekers getuige zijn geweest. Die hebben direct enkele dierenverzorgers erbij geroepen, maar die konden helaas niets doen.” 

Volledig scherm
Spelende beer en wolven in Dierenrijk (archieffoto ter illustratie). © ED

‘Verrijking’

Maar is het ook niet iets dat nou eenmaal kan gebeuren in de natuur? ,,Wellicht, maar het blijft wel heel vervelend voor onze bezoekers en dierenverzorgers om er getuige van te zijn; dit wil je absoluut niet.”

Beren en wolven zijn met opzet bij elkaar gezet, zegt de woordvoerster. ,,Die mix is een verrijking voor het leven van zowel wolven als beren, omdat ze uitgedaagd worden om samen te spelen.”  

Of de dierentuin maatregelen gaat nemen om herhaling te voorkomen, zoals het scheiden van de twee groepen dieren, is volgens de woordvoerster nog niet bekend. ,,Rigoureuze maatregelen worden vooralsnog niet overwogen.”

Archiefbeelden uit 2012 van een beer en een wolf in Dierenrijk:

Archiefbeeld van beren en wolven in Dierenrijk (2015).

  1. Thomas Morgan van Differ in Eindhoven krijgt Vidi-beurs voor onderzoek kernfusie

    Thomas Morgan van Differ in Eindhoven krijgt Vi­di-beurs voor onderzoek kernfusie

    EINDHOVEN - Natuurkundige Thomas Morgan van onderzoeksinstituut Differ in Eindhoven krijgt een van de Vidi-beurzen voor onderzoek naar vloeibaar metaal als beschermlaag voor de wand van een fusie-energiecentrale. Vloeibaar metaal is een veelbelovend idee voor zo’n kunstmatige zon, omdat het zichzelf kan repareren en beschermen tegen de extreme condities in fusiereactoren. De levensduur van de reactorwand, waarnaar in Eindhoven onderzoek wordt gedaan, is een van de grootste uitdagingen in het internationale onderzoek aan fusie-energie.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven