Het Albert van Abbehuis op de hoek Bilderdijklaan-PC Hooftlaan in Eindhoven met op de achtergrond het Van Abbemuseum. Het pand komt in de verkoop door de gemeente.
Volledig scherm
Het Albert van Abbehuis op de hoek Bilderdijklaan-PC Hooftlaan in Eindhoven met op de achtergrond het Van Abbemuseum. Het pand komt in de verkoop door de gemeente. © Google Maps

Besluiten Omgevingsvisie en verkoop Van Abbehuis in Eindhoven uitgesteld

EINDHOVEN - Twee onderwerpen die behoorlijk wat discussie opleverden in en buiten de Eindhovense gemeenteraad worden pas in juni behandeld. Zowel de Omgevingsvisie (met onder andere 63 inspraakreacties en mogelijk verschillende moties) als de verkoop van onroerend goed (onder andere het Albert  van Abbehuis) worden dinsdagavond niet behandeld. 

Dat heeft burgemeester John Jorritsma aan het begin van de vergadering - die online via Teams plaatsvindt - bekendgemaakt. Het besluit daartoe is genomen door de agendacommissie van de gemeenteraad. 

De Omgevingsvisie werd uitgebreid besproken in de vergadering van vorige week dinsdag. Onder meer de te grote aandacht voor de binnenstad en te weinig voor de wijken, leverde het college veel commentaar op.  Wethouder Yasin Torunoglu zei wel toe dat daar verandering in komt. Dat wordt nu eerst besproken in de commissievergadering voordat de raad de Omgevingsvisie vast gaat stellen in de vergadering van juni. Insprekers, Ouderenappel en LPF vroegen om te wachten met de visie totdat de Omgevingswet door Den Haag echt is ingevoerd. Dat gebeurt niet. 

Hoogbouw in Eindhoven, binnenkort komt het college van B en W met een hoogbouwvisie.
Volledig scherm
Hoogbouw in Eindhoven, binnenkort komt het college van B en W met een hoogbouwvisie. © Michel Theeuwen

Ook de verkoop van gemeentelijke vastgoed leverde nog de nodige discussie op. Onder meer de monumentenpanden, de besteding van de opbrengst van de verkoop van culturele panden en de verkoop van het ‘geschenk’ Albert van Abbehuis moeten nogmaals terugkomen in de gemeenteraad. Voordat die een besluit wil nemen. Onder andere de familie Van Abbe reageerde uitermate kritisch over het idee om het huis aan de Bilderdijklaan te verkopen. Dat was immers een cadeau om te gebruiken voor culturele bestemmingen. En overleg met de familie was een voorwaarde die gesteld werd bij de schenking in 1957 door Albert van  Abbe, de zoon van Henri van Abbe die het museum aan de stad schonk. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven