Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Bestuur Salto in Eindhoven houdt loon in van stakende leraren

EINDHOVEN - Het overgrote deel van de stakende leerkrachten in onze regio krijgt dinsdag gewoon doorbetaald. Schoolbestuur Salto vormt een uitzondering.

Schoolbestuur Salto in Eindhoven houdt een dag loon in bij leerkrachten die dinsdag staken. Daarmee houdt Salto geld over aan de stakingsdag. Het ministerie van Onderwijs heeft namelijk al laten weten schoolbesturen niet vanwege de staking te zullen korten op de vergoeding die zij ontvangen.

„Het geld is a priori bedoeld voor het onderwijs en moet daaraan worden besteed, dus ten goede komen aan onze kinderen", licht bestuursvoorzitter Angelica Bus het standpunt van Salto toe.

Toezegging ministerie

Met het inhouden van loon van stakende personeelsleden vormt Salto een uitzondering in deze regio, leert navraag bij acht andere schoolbesturen in en om Eindhoven en Helmond. Die acht besturen betalen stakers wel door. Bij dat besluit speelt de toezegging van het ministerie om niet te korten vaak wel een doorslaggevende rol. „We houden geen loon in tenzij de overheid ons ertoe verplicht", zegt bestuursvoorzitter Jan van der Heijden van QliQ Primair Onderwijs in Helmond. „We hoeven er niet rijker van te worden", zegt bestuursvoorzitter Jacqueline Ketelaar van Prodas in Asten.

Het bestuur van Salto maakt een andere afweging. „Staken is een recht in Nederland, waarvoor mensen die bij een bond zijn aangesloten uit de stakingskas middelen kunnen krijgen", zegt Bus. „We houden geen geld over. We investeren het geld direct in het onderwijs."

Andere werkelijkheid

Bij de onderwijsstaking van 5 oktober hield Salto nog geen loon in bij stakende personeelsleden. Maar toen was er sprake van een andere werkelijkheid, verdedigt Bus de keuze. „Er waren toen nog geen toezeggingen vanuit het ministerie. Deze zijn er nu wel. Weliswaar zijn deze niet voldoende, maar als enige sector hebben we middelen ontvangen. Het gaat er ons nu vooral om dat het goede gesprek wordt gevoerd met het ministerie."

Van de 22 scholen van Salto blijven er dinsdag 6 open, weliswaar met een alternatief programma.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven