Volledig scherm
Schoonmaakhulp. © Lenneke Lingmont

Betere poetshulp in Eindhoven voor 250 ouderen die bezwaar maakten; geen zicht op verbetering voor wie korting hulp slikte

EINDHOVEN - Het Eindhovense college verwacht dat het dit najaar alle 200 rechtszaken over huishoudelijke hulp gaat verliezen. Het wil al deze ouderen, zieken en gehandicapten en de 50 van wie een bezwaarprocedure loopt alsnog extra hulp geven. Het college komt níet met een concreet verbeterplan voor de 4.500 inwoners die de korting op hun hulp accepteerden.

Dat blijkt uit de brief die het college woensdag aan de raad stuurde. Het gaat om een voorstel. De gemeenteraad debatteert dinsdag over de vraag of de gemeente niet toch tot een fundamentele verandering van haar beleid moet komen. Alleen dan krijgen álle Eindhovense zieken, ouderen en gehandicapten de hulp - inclusief een goed onderzoek thuis, inclusief incidentele schoonmaakklusjes - en de zekerheid in uren waar ze recht op hebben. Hier zal wel een stevig prijskaartje aan hangen.

Het college hoopt dat de circa 200 Eindhovenaren die naar de rechter zijn gestapt alsnog hun beroep intrekken, als de gemeente hen tegemoetkomt. Een van de heikele punten in haar beleid was en is dat de gemeente de zorgaanbieders een vast budget per klant betaalt en het aan hen overlaat hoeveel hulp die moet krijgen. Ook krijgen inwoners geen zekerheid in uren meer, waar ze dat voorheen altijd wel kregen. Die combinatie maakt dat zorgbedrijven alle ruimte krijgen om ten gunste van de eigen winst nog verder te beknibbelen op de hulp van een cliënt dan de gemeente zelf al doet.

FNV en KBO

Vakbond FNV en ouderenbond KBO in Eindhoven hebben zich van begin af aan tegen het nieuwe beleid verzet. Zij hadden in andere gemeenten al gezien dat zo'n beleid een verkapte bezuiniging is. Zij bieden sinds begin 2018 gratis juridische hulp aan inwoners, via Kevin Wevers en oud-rechter Bert van 't Laar. Achterliggende doel was om de gemeente onder druk te zetten om terug te komen op haar beleid.

MS-patiënte

De hoogste bestuursrechter stelde een jaar geleden vast dat ouderen recht hebben op een urenindicatie. Eindhoven negeerde die uitspraak, net als Helmond, Best, Meierijstad en de Peelgemeenten. Eindhoven weigerde ook in schrijnende gevallen uitzonderingen te maken. De eerste Eindhovense die een rechtsgang won was een terminaal zieke MS-patiënte.

Voor het eerst stelt het college nu voor om zijn beleid op dit ene punt te veranderen. Maar alleen voor wie een nieuwe aanvraag indient. De 4.500 inwoners die het nieuwe beleid hebben geaccepteerd krijgen dus nog steeds geen zekerheid in uren. Het college zegt wel iets voor deze groep te willen doen, maar laat in het midden wat.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven