Burgemeester Jorritsma van Eindhoven verbiedt ook de Pegida-demonstratie van donderdag.
Volledig scherm
Burgemeester Jorritsma van Eindhoven verbiedt ook de Pegida-demonstratie van donderdag. © Videostill

Betoging Pegida in Eindhoven opnieuw verboden

EINDHOVEN - Ook een nieuwe betoging van het extreem-rechtse Pegida donderdag in Eindhoven is door burgemeester John Jorritsma verboden. De burgemeester heeft dat maandagavond laat aan de organisatie laten weten. Jorritsma zegt dat hij niet kan garanderen dat ondanks massale inzet van politie die avond wanorde en ernstige ongeregeldheden kunnen worden voorkomen. 

Daarmee verbiedt Jorritsma voor de tweede keer in een paar dagen tijd een demonstratie van Pegida. Ook voor een betoging afgelopen zondag in Woensel-Zuid kreeg de organisatie geen toestemming van Jorritsma.  Argument daarvoor was dat die manifestatie te laat bij de burgemeester was gemeld en dat er daardoor onvoldoende tijd was een weloverwogen besluit te nemen. 

Quote

Ook voor een betoging afgelopen zondag in Woen­sel-Zuid kreeg de organisa­tie geen toestem­ming van burgemees­ter Jorritsma

Massaal geweld 

Pegida wilde donderdag optrekken naar de Al Fourqaan en zo opnieuw demonstreren tegen islamisering en geweld door moslims. In het besluit om de betoging te verbieden wijst de burgemeester erop dat een betoging van Pegida vorige week zondag in Eindhoven voortijdig moest worden beëindigd omdat er sprake was van ernstige ongeregeldheden en massaal geweld tegen de politie van tegendemonstranten, ondanks de inzet van 300 agenten, waaronder twee peletons ME. 

Volgens de politie zijn er bij een nieuwe demonstratie opnieuw wanordelijkheden te verwachten, ook omdat er weer een tegendemonstratie is aangekondigd die naar verwachting zo’n 500 betogers zou trekken, Jorritsma wijst er verder op er bij de politie sterke aanwijzingen zijn dat er naast de tegendemonstraties ook ‘een tegenbeweging op gang wordt gebracht waarbij geweld en agressie niet worden geschuwd’.  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven