Volledig scherm
2017-03-15 13:28:58 © ANP

Betrokkenheid bij politiek verrassend groot

VIDEOEINDHOVEN - Over een jaar – op 21 maart – zijn er verkiezingen voor de gemeenteraden. De verleiding is groot om op basis van de Tweede Kamer-verkiezingen vooruit te kijken, maar de ervaring leert ook dat dit een riskante bezigheid is.

Zuidoost-Brabant is deze week volledig VVD-blauw gekleurd en volgde daarmee in grote lijnen de landelijke trend. Met Eindhoven is ook het laatste PvdA-bolwerk in de regio gevallen. In alle gemeenten is de VVD nu de grootste partij. CDA, PVV of D66, die ook landelijk nek-aan-nek gaan, komen op de tweede plaats.

Maar veel landelijke partijen en partijtjes – PVV, SGP, Denk, PvdD, 50Plus - doen volgend jaar niet mee in de meeste gemeenten. De landelijke partijen die wel meedoen moeten in veel gemeenten opboksen tegen lokale partijen. Daar komt bij dat bij raadsverkiezingen andere – plaatselijke - thema’s een rol spelen. Zo zou in Zuidoost-Brabant de gemeentelijke herindeling in veel plaatsen wel eens bepalend kunnen zijn voor de uitslag.

Tegelijkertijd is het niet gewaagd om te veronderstellen dat het voor de plaatselijke PvdA-afdelingen heel moeilijk wordt om de klap die hun partij landelijk heeft gekregen voor de gemeenteraadsverkiezingen weer te boven te komen. In welke mate VVD, CDA, D66 en GroenLinks de wind in de rug houden en daarvan bij de gemeenteraadsverkiezingen kunnen profiteren, zou weleens kunnen afhangen van het verloop en de uitkomst van de kabinetsformatie.

Een positieve verrassing is de hoge opkomst bij de verkiezingen, zowel landelijk als regionaal. Het toont een grote betrokkenheid en logenstraft de veronderstelling dat veel mensen zich hebben afgekeerd van de politiek.

De keerzijde is dat kiezers – ook in de regio - zich steeds minder betrokken voelen bij een partij, steeds meer zijn gaan ‘zweven’ en dat partijen van de ene op de andere verkiezing fors kunnen verliezen of winnen. Dat leidt tot een snelle doorstroming die verfrissend kan zijn, maar die ook tot gevolg heeft dat politici steeds minder tijd krijgen om het vak te leren en in hun rol als volksvertegenwoordiger te groeien. De vele conflicten bij nieuwe partijen spreken boekdelen. Hoezeer de ‘gevestigde orde’ ook wordt verguisd, ze zorgt wel voor een zekere mate van continuïteit en kwaliteit in de politiek.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven