Volledig scherm
Sjoerd Reverda ontdekte zondag een bever in de Dommel in Eindhoven. © Sjoerd Reverda

Bever duikt op in Eindhoven

EINDHOVEN - Voor de tweede keer in anderhalve maand is een bever gespot in Eindhoven, bijna dertig jaar nadat de dieren in Nederland zijn uitgezet.

Sjoerd Reverda kon zijn ogen niet geloven. Toen hij zondagochtend in de Eindhovense wijk Vaartbroek zijn hond uitliet op de oever van de Dommel, zag hij zomaar een bever uit de rivier opduiken. "Ik dacht wat nou; een bever? Zo dicht bij de stad? Dat is uniek. Die beesten komen hier niet voor. Ik heb er sowieso nooit een in het wild gezien", vertelt hij enthousiast. De Eindhovenaar had de tegenwoordigheid van geest om de bever met zijn telefoon te fotograferen. "Daarna ben ik terug gerend naar mijn auto om een grotere camera te halen. Ik werk als testrijder voor TomTom, dus die heb ik altijd bij me. Maar toen ik terug kwam was hij al weer weg."

Flinke
Het is de tweede keer in anderhalve maand dat op dezelfde plek in Vaartbroek een bever wordt gespot. Eind mei liet Eindhovenaar Frenk Bronts zijn twee honden uit op dezelfde plek. Vanwege de warme dag dook zijn labrador in het water. Even later zag Bronts dat zijn hond tijdens het zwemmen tegen een ander dier opbotste. Tot zijn verbazing constateerde hij dat het een bever was. „En niet zomaar eentje, maar een hele flinke", lacht Bronts. „Hij was net zo lang als mijn labrador, zo'n zestig tot zeventig centimeter." Net als Reverda maakte ook Bronts foto's van de bever. Ook maakte hij er melding van bij de gemeente Eindhoven. „Daar werd me verteld dat bevers beschermd zijn."

Biesbosch
Dat Reverda en Bronts een bever in Eindhoven hebben gespot is heel bijzonder. Want lange tijd leefden er helemaal geen bevers meer in Nederland. Het grootste knaagdier van Europa stierf begin negentiende eeuw uit in ons land omdat er veel op werd gejaagd voor hun vacht. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd besloten het dier terug te brengen in zijn natuurlijke habitat. In 1988 werden er ruim veertig bevers, afkomstig uit Duitsland, losgelaten in de Biesbosch bij Dordrecht in de hoop dat de dieren zich via de rivier zouden verspreiden door Nederland. Begin jaren negentig werden de eerste beverburchten buiten het gebied gezien. En in 2009 werden de eerste beversporen ontdekt rond Den Bosch. Het programma om de dieren terug te brengen in de Nederlandse natuur lijkt dus te werken. De laatste tijd worden er al tekenen als aangevreten boomstammen gesignaleerd in gebieden rond Eindhoven, zoals de Malpie. Het schuwe dier zelf laat zich zelden zien, zeker niet dichtbij de stad. Dat maakt de ontdekking van Bronts en Reverda extra bijzonder.

Volledig scherm
Frenk Bronts zag in mei van dit jaar al een bever in de Dommel in Vaartbroek. © Frenk Bronts
Volledig scherm
Frenk Bronts zag eind mei al een bever in de Dommel in Vaartbroek. © Frenk Bronts

In samenwerking met indebuurt Eindhoven