Volledig scherm
De politieactie in Maarheeze. © Bert Jansen

Bevrijdingspoging Budel van crimineel uit Eindhoven 'gedoemd te mislukken'

EINDHOVEN - De Amsterdamse hoofdofficier van justitie blikt tijdens een tv-interview terug op de tot mislukken gedoemde bevrijdingsoperatie van de oud-Eindhovense crimineel Benaouf A.   

De poging begin oktober om de crimineel Benaouf A. te bevrijden uit de gevangenis in Roermond was gedoemd te mislukken. Niet alleen wist de politie te voorkomen dat daarvoor op Kempen Airport in Budel een helikopter kon worden gekaapt. Ook was uit voorzorg de binnenplaats van de Roermondse gevangenis die dag leeg gehouden. 

De gevangenen werden die dag namelijk allemaal binnen gehouden, zo verklaart de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee. De hoofdofficier zegt dat in een interview met de Amsterdamse tv-zender AT5. Dat interview wordt donderdagavond uitgezonden.

Films

In het gesprek blikt Hofstee terug op de criminaliteit in het afgelopen jaar.  De poging om Benaouf A. - van oorsprong Eindhovenaar - uit de gevangenis te halen, was een van de meest spraakmakende gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Benaouf A. zit vast vanwege betrokkenheid bij de liquidatie van een Amsterdamse crimineel.   

Volledig scherm
De politieactie in Maarheeze. © Bert Jansen

Hofstee noemt de verijdelde ontsnappingspoging en helikopterkaping 'vrij bijzonder. ,,Je ziet het een enkele keer in films.  Het zegt ook wel iets over het type criminelen. Wat ze durven, wat voor mogelijkheden en ideeën ze hebben. En hoe gevaarlijk ze zijn. Het zijn nietsontziende criminelen.''

Inmiddels zijn voor de kapings- en bevrijdingspoging al zeven verdachten aangehouden, de zevende - een 24-jarige Amsterdammer - twee weken geleden. Het kapen van een helikopter op het vliegveld bij Budel mislukte omdat de politie  op de hoogte was van plannen om de Amsterdamse crimineel met een helikopter te bevrijden. De kaper kon daardoor nog op het vliegveld worden aangehouden.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven