Volledig scherm
De omgevallen eik in Eikenburg trok maandagavond veel bekijks. © Bert Jansen

Bewoners Eikenburg: ‘We willen onderzoek naar alle bomen op het terrein'

EINDHOVEN - Een dag na het omvallen van een vijftien meter hoge eik zijn bewoners van Eikenburg nog niet bekomen van de schrik. Ze willen dat er nader onderzoek komt naar de gezondheid van de bomen op het terrein.

De vijftien meter hoge eik is de dag na het omvallen al opgeruimd. Op de plaats waar hij tot maandagavond stond, ligt nu een grote kring zwarte aarde. Naast de appartementen in het voormalige jongensinternaat op het landgoed Eikenburg waar de boom terechtkwam, liggen nog enkele takken en beschadigde struiken.

Bij de ingang van het gebouw staan Jeroen Imbos en Maartje Heldoorn nog na te praten. Beiden wonen aan de westkant van het gebouw, op de bovenste verdieping en beiden waren maandagavond thuis. ,,Ik had al wat getreuzeld met boodschappen doen en dacht dat het echt hoog tijd was, toen ik een enorme herrie hoorde", vertelt zij. ,,Toen ik naar buiten keek, was ik heel blij dat ik nog even had gewacht, dat ik niet buiten was toen het gebeurde." Imbos: ,,Het klonk alsof er een balkon naar beneden donderde." Beiden hebben geen idee van de oorzaak van het omvallen. Maar Imbos werkt in het groenonderhoud en weet dat er de afgelopen zomer veel water aan de grond onttrokken is om te kunnen sproeien. ,,Misschien heeft deze boom daar last van gehad."

Sint Trudo

Imbos en Heldoorn willen dat corporatie Sint Trudo, die het terrein in beheer heeft, nader onderzoek doet naar de gezondheid van alle bomen in de buurt van bebouwing. Imbos: ,,De takken groeien ook maar aan één kant. Die gaat steeds meer overhellen, precies in de richting van het gebouw."

Sint Trudo-directeur Jos Goijaerts zegt dat twee jaar geleden alle bomen onderzocht zijn. ,,We hebben er toen ook honderd laten kappen. Blijkbaar hebben we deze over het hoofd gezien."

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
6980 stemmen