Volledig scherm
Foto ter illustratie

Bewoners mogen alsnog zegje doen over kamerverhuurregels in Eindhoven

EINDHOVEN - Het laatste woord is nog niet gezegd over de nieuwe regels voor kamerverhuur en woningsplitsing in Eindhoven. Bewoners en betrokkenen worden ook nog een keer gehoord door de gemeente Eindhoven. 

Onbegrijpelijk, zeiden Fred Salari uit de Runstraat in Woensel en William Maas uit de Samuel de Langestraat in de Bennekel, dat de beleidsregels kamerverhuur en woningsplitsing tot stand waren gekomen zónder dat zij hun zegje hadden kunnen doen. Terwijl ze al jaren met de materie bezig zijn. 

Als zij hun zin kregen, zou er nooit een regeling uitkomen om de illegale verhuurders te legaliseren en ook geen in hun ogen ruime bufferregeling met drie of vijf woningen tussen een nieuw en een bestaand kamerpand, aldus hun bijdrage dinsdagavond tijdens de inspraakgelegenheid over de nieuwe regels.

Belanghebbenden

Pas na hun bijdragen aan de discussie maakte planoloog Solange Beekman bekend dat het altijd al de bedoeling was om eerst een voorstel te maken, dat te bespreken met de gemeenteraad (volgende week dinsdag) en dán pas naar de belanghebbenden te gaan. En zij gaat ervan uit dat de regeling nog wel wat aangescherpt kan worden. Een wijziging is alvast dat in de Eindhovense binnenstad geen extra bufferregel wordt ingevoerd.  

50 meter-regeling

Of de wensen van de bewoners die veel overlast hebben van kamerverhuurpanden gehonoreerd worden, is niet zeker. Zij zouden het liefst de Tilburgse 50 meter-regeling (binnen een cirkel om een nieuwe aanvrager mag geen ander kamerpand liggen)  voor de dag halen, want dan wordt het heel moeilijk om nog vergunningen te geven. Bovendien wordt ook de achter- en overkant meegerekend.

Bert van Deurzen van de Belangengroep Particuliere Verhuurders Eindhoven (BPVE) pleitte voor de goedwillende verhuurder die alleen maar een bijdrage levert aan de huisvesting van zoveel Eindhovenaren. Door de 50-meter-regeling gaan heel veel straten in Eindhoven op slot. ,,Dan wordt de kamerverhuur weggevaagd.”

Illegaal

Grootste probleem en grote frustratie voor de buurten is echter dat de nieuwe regels niet gelden voor bestaande kamerpanden. Zelfs illegale panden kunnen niet afgerekend worden op de nieuwe regels. Zij kunnen hoogstens in een overgangsjaar opgeroepen worden zich te melden; dan volgt een leefbaarheidstoets.

Groot probleem daarbij is volgens Salari, Maas en Rein Borgwat (Hoogstraat) dat de gemeente te weinig handhavingscapaciteit heeft. Ambtelijk werd dat naderhand ook toegegeven. Vier fulltime medewerkers zijn er nodig om voldoende controle uit te kunnen oefenen op de kamerverhuursector. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
8182 stemmen