Erik Kersten (links) op een van de woonboten in het Eindhovense afwateringskanaal.
Volledig scherm
Erik Kersten (links) op een van de woonboten in het Eindhovense afwateringskanaal. © FotoMeulenhof

Bewoners woonboten De Hurk in Eindhoven halen hun gelijk

EINDHOVEN - Goed nieuws voor de bewoners van de woonboten op De Hurk in Eindhoven. Volgens de Raad van State liggen die boten er legaal. Er moet een nieuw bestemmingsplan komen voor De Hurk.  

De gemeenteraad van Eindhoven moet een nieuw bestemmingsplan gaan vaststellen voor bedrijventerrein De Hurk-Croy. Woensdag vernietigde de Raad van State het bestemmingsplan uit 2017 na klachten van woonbootbewoners en enkele eigenaren van kantoor- en winkelpanden op het bedrijventerrein.

De Raad van State heeft verder vastgesteld dat de woonboten er sinds 2018 legaal liggen. Toen werd een wet van kracht waarin woonboten gelijk werden gesteld met bouwwerken. ,,Goed nieuws voor ons”, noemt woonbootbewoner Erik Kersten dat. ,,Wij hebben altijd al gezegd dat wij door die nieuwe wet hier niet langer illegaal  liggen, ook tegen de gemeenteraad. Maar de gemeente Eindhoven dacht daar anders over. Met dit als resultaat.”

Wat er nu met de woonbootbewoners gaat gebeuren blijft niettemin voorlopig nog onduidelijk. ,,Er zijn nu twee scenario's denkbaar", schetst Kersten. ,,Het ene is dat de gemeente de woonboten in dat nieuwe bestemmingsplan legaal een plek toebedeelt. Het andere is dat er in dat nieuwe plan voor ons geen plek is en dat er een uitkoopregeling komt.”

Fatsoenlijk 

Omdat de woonboten in het afwateringskanaal nu legaal zijn, zal dat nu dan ‘een fatsoenlijke uitkoopregeling moeten zijn’, aldus Kersten. ,, En niet van het kaliber van de huidige regeling, waarin we alleen met een fooi voor de verhuiskosten werden afgescheept.”

De Eindhovense woonbootbewoners stapten in oktober van het vorig jaar naar de Raad van State om bezwaar te maken tegen het nieuwe bestemmingsplan dat de Eindhovense gemeenteraad nog tijdens de vorige collegeperiode had vastgesteld. Dat vaststellen gebeurde na jaren van discussie waarbij het plan meerdere malen tussen college van B en W en gemeenteraad heen en weer werd geschoven.

Net als eigenaar Toren XL van Koopcentrum De Hurk, Reggestaete Meerenakker, Envema en Nettorama tekenden de woonbootbewoners bezwaar aan tegen dat plan omdat het stadsbestuur van De Hurk een bedrijventerrein wil maken voor uitsluitend middelzware en zware industrie. 

Beperkingen 

De Raad van State stelt na bijna vier maanden beraadslagingen in de uitspraak nu dat de protesterende vastgoedbezitters niet weten waar ze aan toe zijn met het bestemmingsplan. De gemeente is niet duidelijk over welke beperkingen er voor hen gelden, zegt de Raad van State. Om die reden zijn hun beroepen gegrond verklaard.

Ook de beroepen van de bewoners van een aantal woonboten in het afwateringskanaal dat door De Hurk loopt zijn door de Raad van State toegewezen. Ondanks dat de gemeente een regeling had gemaakt waarmee zij en hun partners hun hele leven op de woonboten konden blijven wonen. 

De Raad van State vindt echter dat de gemeente had moeten onderzoeken of er nog wel een fatsoenlijk leefklimaat mogelijk is met de ontwikkelingen op het bedrijventerrein in het vooruitzicht. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven