Volledig scherm
KlupPluz in Gemert © FotoMeulenhof

Bezuinigingen: Kluppluz stopt in Eindhoven met groepsbegeleiding aan kinderen

EINDHOVEN - Bijna 100 kinderen in Eindhoven met problemen als autisme, ADHD of een lichamelijke of verstandelijke beperking krijgen nu nog groepsbegeleiding van Kluppluz. De organisatie bouwt dit aanbod voor eind 2019 af, vanwege gemeentelijke bezuinigingen.

Dit heeft tot grote onrust geleid onder ouders. Directeur Marjon Schepens zegt dat ze tot het laatste moment heeft gehoopt eruit te komen met de gemeente, maar dat de vergoeding die zij vanaf 1 mei nog wil bieden te laag is. Daarom heeft Kluppluz - onderdeel van Wij zijn Jong, waar ook Korein Kinderplein onder valt - bij de aanbesteding in maart niet op dit zorgproduct ingeschreven. De vestigingen van Kluppluz in Geldrop-Mierlo, Veldhoven, Gemert-Bakel, Helmond en Veldhoven blijven gewoon open, daar speelt dit niet. In Gemert-Bakel en Geldrop-Mierlo zijn juist recent groepen gestart, omdat die gemeenten denken dat Kluppluz voorkomt dat kinderen in zware jeugdzorg-trajecten terecht komen die meer kosten.

Verschillende locaties

Tot eind dit jaar zal Kluppluz kinderen in Eindhoven met een lopende zorgindicatie blijven helpen, al moeten zij mogelijk wel tussentijds van plek veranderen. Kluppluz is op verschillende locaties actief. Haar groep aan het Cassandraplein stopt 1 juli, één van de groepen aan de Pachtakker sluit in september. Voor kinderen wier indicatie na april is afgelopen en die een verlenging nodig hebben, valt Kluppluz weg. Wat zij en hun ouders nu moeten is onduidelijk. ,,Ons Servicebureau gaat bij een herindicatie kijken welke mogelijkheden er zijn. Daar gaan we niet op vooruitlopen", zegt de woordvoerder van zorgwethouder Renate Richters.

,,Ik vind het heel erg. Ons aanbod is uniek, in die zin dat we hulp bieden in een hele normale omgeving", zegt Schepens. ,,Kinderen zitten tussen andere kinderopvanggroepen in, alleen in een kleinere groep, met specialistische begeleiding. Die gewone setting in hun eigen buurt, dat is belangrijk voor kinderen en ouders. En nee, het is niet zo dat deze kinderen zomaar over kunnen naar 'gewone' kinderopvang. Ze zijn niet voor niks door WIJeindhoven doorverwezen naar groepsbegeleiding."

Cowboy

Schepens benadrukt dat haar organisatie geen nieuwkomer op de zorgmarkt is, geen 'cowboy' die uit is op snelle winst. ,,Wij hebben dit aanbod tien jaar geleden juist samen met de gemeente Eindhoven ontwikkeld, toen nog vanuit de kinderopvangorganisatie Korein." De gemeente verlaagde de tarieven in 2018 al fors. ,,En de vergoeding weer veel lager wordt, zouden we er verlies op draaien", zegt Schepens. ,,Eindhoven wil voor ons geen uitzondering maken; ze heeft een uniform systeem ontwikkeld. Ouders zelf mee laten betalen past daar bijvoorbeeld ook niet in, omdat de jeugdwet geen eigen bijdrage kent." Schepens begrijpt dat Eindhoven, met zijn miljoenentekorten, in een enorm lastig parket zit. ,,We blijven in gesprek met de gemeente, we blijven hopen op een oplossing voor deze kinderen."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (49%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8815 stemmen