Bezwaren Edenstraat tegen bouw Deken Van Somerenstraat in Eindhoven afgewezen

EINDHOVEN - De bezwaren van buurtbewoners tegen de bouwplannen aan de Deken Van Somerenstraat zijn afgewezen door het college van B en W van Eindhoven. Het bestemmingsplan voor de 242 woningen kan nu vastgesteld worden. 

De angst van vooral bewoners van de Edenstraat dat de nieuwbouw parkeerproblemen en grote verkeersdrukte met zich meebrengt, wordt door het gemeentebestuur tegengesproken. Er komen voldoende parkeerplaatsen voor de bewoners en alternatieven, zoals het parkeerterrein De Rungraaf aan de Hoogstraat, zijn er voor bezoekers. Extra verkeersonderzoek heeft dat nog eens uitgewezen, zegt het college van B en W in antwoord op 25 zienswijzen uit de buurt. 

Plan Nieuw Bergen rond de Deken Van Somerenstraat in Eindhoven, van SDK Vastgoed e.a. gezien vanaf de kant van de Grote Berg met de schuine daken en de 62 meter hoge toren aan de Edenstraat. Illustratie SDK Vastgoed BV
Volledig scherm
Plan Nieuw Bergen rond de Deken Van Somerenstraat in Eindhoven, van SDK Vastgoed e.a. gezien vanaf de kant van de Grote Berg met de schuine daken en de 62 meter hoge toren aan de Edenstraat. Illustratie SDK Vastgoed BV © SDK Vastgoed BV
Op de Deken van Somerenstraat staan 4 grijszwarte zuilen die het kunstwerk Stapelingen van Jan Wils vormen
Volledig scherm
Op de Deken van Somerenstraat staan 4 grijszwarte zuilen die het kunstwerk Stapelingen van Jan Wils vormen © DCI media

Voor de vier nieuwe gebouwen - waaronder een 60 meter hoge woontoren op het parkeerterrein aan de Deken Van Somerenstraat/Edenstraat - en drie verbouwde bestaande panden in het plan Nieuw Bergen komt er een parkeerkelder met 162 plaatsen. Dat is genoeg volgens de berekeningen van de gemeente omdat er ook met deelauto’s gewerkt gaat worden. Bovendien gaat de becijfering ervan uit dat in de binnenstad meer bewoners de fiets en de bus pakken. 

Omdat de huidige parkeerplaats verdwijnt, verwachten de buurtbewoners dat veel automobilisten in hun straten gaan parkeren. Maar volgens de gemeente gaan die juist alternatieven zoeken en blijven ze dan weg uit de buurt. De klacht dat er te hard gereden wordt op de Edenstraat, hoort niet in de bestemmingsplanprocedure thuis. Daarover vindt overleg plaats met de buurtvereniging en de school, aldus het college. 

Omdat de Deken Van Somerenstraat zelf afgesloten wordt voor doorgaand verkeer, wordt het ook rustiger. En voor de Edenstraat, waar negentien bezwaarmakers wonen, verwachten B en W waarschijnlijk zelfs helemaal niet meer auto's.  Volgens het verkeersonderzoek komen er per dag zo'n 150 vervoersbewegingen bij. Dat kan de Edenstraat wel hebben. Maar volgens het college leidt het verdwijnen van de parkeerplaats, de kantoren en het doorgaand verkeer er wellicht zelfs toe dat ook die 160 wegblijven. 

Plan Nieuw Bergen rond de Deken Van Somerenstraat in Eindhoven van SDK Vastgoed e.a. gezien vanaf de kant van de Grote Berg met de schuine daken en de 62 meter hoge toren aan de Edenstraat. Illustratie SDK Vastgoed BV
Volledig scherm
Plan Nieuw Bergen rond de Deken Van Somerenstraat in Eindhoven van SDK Vastgoed e.a. gezien vanaf de kant van de Grote Berg met de schuine daken en de 62 meter hoge toren aan de Edenstraat. Illustratie SDK Vastgoed BV © SDK Vastgoed BV

Het parkeerterrein wordt nu nog gebruikt voor ouders die hun kinderen naar basisschool De Trinoom brengen, een Montessorischool met regionale functie. Als de parking bebouwd wordt, kunnen zij terecht op het Frederik van Eedenplein waar een afzetplek komt en op parkeerplaats De Rungraaf,  met ingang aan de Hoogstraat. Een doorsteek via de nieuwbouw leidt hen dan naar de school. Hierover vindt nog overleg plaats, schrijven B en W. De school heeft eerder ook zijn zorgen uitgesproken over de situatie. 

Het voormalige politiebureau op de hoek Grote Berg/Deken van Somerenstraat.
Volledig scherm
Het voormalige politiebureau op de hoek Grote Berg/Deken van Somerenstraat. © Kees Martens/DCI Media

Vier bezwaarmakers die op de Grote Berg wonen, maken zich zorgen over verlies van privacy en zonuren door de nieuwbouw. Maar het college van B en W laat met een zononderzoek zien dat hoogstens een aantal woningen enkele uren minder zonlicht krijgen in de ochtend. Dat is acceptabel, aldus de antwoorden op de zienswijzen. Ook de afstand van veertien meter tussen nieuwbouw en de achterkant van de bestaande appartementen is voldoende in de binnenstad. Daar is nu eenmaal een hogere bouwdichtheid toegestaan. 

Deken Van Somerenstraat in Eindhoven met op de voorgrond de ambulancepost; dit pand wordt opgenomen in het plan Nieuw Bergen. Hier komen woningen en een restaurant.
Volledig scherm
Deken Van Somerenstraat in Eindhoven met op de voorgrond de ambulancepost; dit pand wordt opgenomen in het plan Nieuw Bergen. Hier komen woningen en een restaurant. © Michel Theeuwen
Hoogbouw in Eindhoven: De toren van Nieuw Bergen, het project aan de Deken Van Somerenstraat van SDK Vastgoed.
Volledig scherm
Hoogbouw in Eindhoven: De toren van Nieuw Bergen, het project aan de Deken Van Somerenstraat van SDK Vastgoed. © MVRDV/SDK Vastgoed

In het voorstel aan de gemeenteraad - die binnenkort het bestemmingsplan moet vaststellen - wordt ook beargumenteerd waarom het college met dit plan afwijkt van de bestaande hoogbouwregels. Het gebied Deken Van Somerenstraat ligt in de oude beleidsregels in het laagbouwgebied. De toren van 60 meter kan toegestaan worden omdat B en W vooruitlopen op de nieuwe verdichtingsvisie die opgesteld wordt. Daarin is het plan opgenomen als een van de gebieden waar die hoogte wel wordt toegestaan. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven