Publiek luistert naar het voorlezen in de bibliotheek in Eindhoven.
Volledig scherm
Publiek luistert naar het voorlezen in de bibliotheek in Eindhoven. © DCI Media

Bibliotheek Eindhoven heeft voortaan Italiaans hoekje

EINDHOVEN - Italiaans was zondag even de voertaal in Bibliotheek Eindhoven tijdens de officiële opening van de nieuwe collectie Italiaanse kinderboeken.

Tussen de voor Nederlanders bekende titels als Puk van de Petteflet en Dolfje Weerwolfje liggen voortaan ook exemplaren met namen als Il carnevale degli animale (dierencarnaval) en Amica Pimpa in viaggio (Pimpa op reis). Een stapel vol Italiaanse boeken, verdeeld over zes categorieën van 0 tot 12, ligt vanaf nu klaar om uitgeleend te worden aan een van de 2.500 Italiaanse inwoners van Eindhoven. Sommige exemplaren zijn geschonken door de bieb in Bologna, het merendeel is afkomstig van bekenden van initiatiefnemer en taalkundige Gisi Cannizzaro.

Koffer vol boeken

,,Ik heb mijn familie en vrienden lief aangekeken. Ik neem steeds luiers uit Nederland mee en keer terug met een koffer vol boeken.” Samen met een vriendin begon ze anderhalf jaar geleden haar eigen school, La Lampadina. Eenmaal per week komen na de laatste bel zo’n zeventien kinderen bijeen voor Italiaanse les. En bij een school hoort ook een bieb, vonden de twee. Uiteindelijk zochten ze de samenwerking met de Bibliotheek Eindhoven, die de groeiende internationale gemeenschap beter wil bedienen. Zo is er al een Engelstalige collectie, later dit jaar volgen ook ruim 500 Chinese exemplaren. Daarnaast zijn er voorleesdagen waarbij de verhalen klinken in het Portugees of Frans. Vanaf nu is er ook een maandelijkse voorleesmiddag met knutselactiviteit in het Italiaans.

Meertalige kinderen

,,We zijn blij dat de bieb inziet hoe belangrijk het is dat meertalige kinderen al hun talen ontwikkelen.” Na de officiële praatjes wacht voor de kinderen dan eindelijk het verhaal waar ze voor kwamen. Toch blijven sommigen verzonken in hun eigen leesboek, en dat is niet voor iedereen een Italiaans exemplaar. Een meisje bladert aandachtig door Koningin Nijntje. ,,Sommigen spreken vloeiend Italiaans, anderen bijna niet”, vertelt Allesandra Scacci, een van de twee docenten op La Lampadina. Hun lessen zijn bedoeld om de woordenschat te vergroten, maar gaan meer over cultuur dan taal. Onlangs leerden ze het volkslied en nu zijn ze druk bezig met een eigen theatervoorstelling. ,,Daar leren ze meer van dan droge grammatica.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven