Volledig scherm
De Bibliotheek Eindhoven zit in de Witte Dame in Eindhoven. Archieffoto Kees Martens

Bibliotheek Eindhoven: Kritiek Stichting Cultuur is een klap voor de stad

EINDHOVEN - De nieuwe Stichting Cultuur Eindhoven is onzorgvuldig te werk gegaan bij de bezuiniging op de Bibliotheek Eindhoven, stelt directeur Kivits. De Bibliotheek is door de Stichting Cultuur Eindhoven geen kans geboden om foute aannames en kritiek te weerleggen. Ook zijn eerdere afspraken met de gemeente door de stichting genegeerd. De onderbouwing van het besluit om verder te bezuinigen op de bibliotheek rammelt.

Dit schrijft directeur Albert Kivits van de Bibliotheek aan de bezwarencommissie van de gemeente. 'Naar onze mening zijn het vertrouwensbeginsel, het zorgvuldigheidsbeginsel en het motiveringsbeginsel geschaad.' Kivits spreekt van 'een klap in ons gezicht en een klap voor de stad'. ,,Vier jaar lang is er op de bibliotheek bezuinigd. We hebben dat zo goed mogelijk opgevangen, we hebben nieuwe samenwerkingspartners gevonden, variërend van scholen tot Van Piere, Natlab, GGzE en Neos, we kregen van alle kanten lof, ook van de gemeente. Natuurlijk kan de Stichting Cultuur nieuwe inzichten opleveren. Maar het kan toch niet zo zijn dat er nu opeens van alles niet deugt aan ons werk?”

Cultuursubsidies
De gemeente heeft de beoordeling van cultuursubsidies sinds 2016 uitbesteed aan de nieuwe Stichting Cultuur. ,,Maar ook zij moet zorgvuldig te werk gaan", zegt Kivitis. ,,Ze schrijven dat we zeer weinig eigen inkomsten hebben, ze schrijven dat we geen sluitende begroting hebben, ze schrijven dat we de raad om anderhalf miljoen gevraagd hebben. Dat klopt allemaal niet. Het was ons verboden om zelf contact te leggen met leden van de Cultuurraad. En vervolgens schrijven ze over een aantal plannen dat ze een nadere toelichting missen.”

Kivits vertelt dat hij op vakantie was in Italië toen op 22 augustus het conceptadvies van de Cultuurraad binnenkwam. ,,Ik zag van alles staan dat volgens mij niet klopte. Ik had op 7 september al een afspraak staan met directeur Tanja Mlaker. Ik stelde haar voor om die zaken dan te bespreken en ze mailde dat dit prima was. Maar een paar dagen daarna werd het conceptadvies al gepubliceerd en werden we dus voor een voldongen feit geplaatst.”

Rommelt
Onlangs bleek al dat het intern rommelt bij de Stichting Cultuur die tot en met 2020 ruim 80 miljoen subsidie van de gemeente moet verdelen. De helft van de ervaren cultuurambtenaren is vertrokken. Kivits wil zijn plannen om oudere lezers in de wijken terug te winnen via nieuwe ‘pop up’-bibliotheken en ruimere openingstijden voor de vestiging in de Witte Dame niet in de ijskast zetten. Dat dreigt wel. De bibliotheek krijgt tot 2020 niet langer 3,5 miljoen euro per jaar, maar 3,2 miljoen. Kivits kan het al helemaal niet verkroppen dat de Stichting haar bezuiniging juist ‘rechtvaardigt’ door hem te verwijten dat het publieksbereik van de bibliotheek is verminderd. ,,Dat baseren ze op 2015. Dat we ondertussen met onze nieuwe schoolactiviteiten nu wel àlle kinderen in de stad bereiken, dat telt dan kennelijk weer niet mee.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven