Volledig scherm
De bibliotheek in Eindhoven © Jurriaan Balke

Bibliotheek Eindhoven: solidair genoeg geweest

EINDHOVEN - De Eindhovense bibliotheek is het niet eens met de korting op de subsidie die de stichting Cultuur Eindhoven toepaste. Daarom stapte directeur Albert Kivits naar de bestuursrechter. Die moet nu beslissen of de korting terecht was of niet. 

De een zit uiterst links in de zaal D van de Bossche rechtbank. En de ander uiterst rechts. Ze keuren elkaar geen blik waardig deze dinsdagmiddag, directeur Albert Kivits van de Eindhovense bibliotheek en Tanja Mlaker, directeur van stichting Cultuur Eindhoven (SCE). 

Hoog opgelopen strijd

De strijd tussen beiden is dan ook hoog opgelopen. Zo hoog, dat de bibliotheek de stichting cultuur voor de rechtbank heeft gesleept, voor de bestuursrechter om precies te zijn. Een hoogst ongebruikelijke stap in de culturele wereld van Eindhoven. 

Inzet van het geschil: de korting die de stichting cultuur heeft doorgevoerd op de subsidie die de bieb krijgt, een korting van 1 miljoen euro over een periode van vier jaar op een totaalbedrag van 14 miljoen euro subsidie. 

Volgens de bibliotheek is die korting onterecht doorgevoerd, want de wettelijke grondslag daarvoor ontbreekt in de subsidieverordening van de stichting Cultuur, zo betoogde de advocaat van de bieb dinsdagmiddag. 

Wisselende argumenten

Bovendien was er in de ogen van bibliotheek-directeur Albert Kivits sprake van wisselende argumenten. De ene keer was er sprake van een 'solidariteitskorting', de andere keer van een subsidieplafond dat zou zijn bereikt, een derde keer ging het over het beleid dat de bieb voerde. 

De stichting Cultuur Eindhoven bestreed dat. De advocaat van SCE betoogde dat de nog vrij nieuwe stichting druk bezig was het beleid uit te voeren dat het college van B en W en de gemeenteraad hadden vormgegeven. Onderdeel van dat beleid was een solidariteitskorting, bedoeld om ruimte te scheppen voor nieuwe culturele initiatieven in de stad. 

Over dat nieuwe beleid heeft de stichting Cultuur de betrokken Eindhovense instellingen uitgebreid en nauwgezet geïnformeerd, hield directeur Mlaker de rechtbank voor.  De bibliotheek is bovendien de enige Eindhovense  cultuurinstelling die bezwaar heeft aangetekend tegen de korting.

Maar eigenlijk is dat volgens bibliotheek-directeur Kivits ook niet zo vreemd. ,,De bibliotheek is de afgelopen jaren hard getroffen door gemeentelijke bezuinigingen. We zijn vijfenveertig procent van onze subsidie kwijtgeraakt. We hebben filialen moeten sluiten en mensen moeten ontslaan. En dan ook nog een solidariteitskorting? We hebben onze bijdrage wel geleverd, dacht ik zo.    

De rechtbank doet over zes weken uitspraak in deze zaak. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven