Volledig scherm
De Bibliotheek Eindhoven zit in de Witte Dame in Eindhoven. © Kees Martens

Bibliotheek in Eindhoven bijna failliet aan Witte Dame

EINDHOVEN - Destijds kon het door betrokkenen met alle macht uit de publiciteit worden gehouden. Maar nu blijkt dat de Eindhovense bibliotheek in 2014 op het randje van faillissement stond. Dat kon ternauwernood worden voorkomen door een miljoenenverlies te accepteren op de verkoop van de Witte Dame. 

De Eindhovense bibliotheek is enkele jaren geleden bijna failliet gegaan aan de vastgoedconstructie waar ze door de gemeente Eindhoven medio jaren negentig mee werd opgezadeld. Mede dankzij ingrijpen van datzelfde gemeentebestuur werd dat faillissement op het nippertje afgewend.

Reconstructie

Dat blijkt uit een reconstructie door het Eindhovens Dagblad van de gang van zaken rond de bv De Witte Dame, waarvan de de bibliotheek en Design Academy jarenlang aandeelhouder waren.  Deze bv werd in 2014 verkocht aan de firma Profinn, en dat kwam de bieb op een miljoenverlies te staan.  

De bieb ondervindt daar nog steeds de naweeën van: dat de bibliotheek er heden ten dage financieel zo belabberd voor staat, is mede daaraan te wijten.  De voormalige voorzitter van de raad van toezicht van de bibliotheek, Pieter Hendrikse, spreekt in een reactie van een 'dure en leerzame les'. Instellingen die afhankelijk zijn van subsidie zouden niet tevens eigenaar van onroerend goed moeten zijn, stelt hij vast. 

Overigens wijst Hendriks er op dat de constructie wel in de context van de tijdsgeest moet worden gezien. ,,Doel was destijds de monumentale Witte Dame voor de stad te behouden, en dat is gelukt. Alleen wel tegen een flinke prijs."    

Leegstand

De financiële problemen voor de bibliotheek ontstonden toen er rond 2010 steeds meer sprake was van leegstand in de Witte Dame.  Een paar jaar eerder hadden de bibliotheek en de Design Academy ieder vijftig procent van de aandelen in de bv De Witte Dame in handen gekregen, nadat de projectontwikkelaars Heijmans en Van Straten waren uitgekocht. 

Opmerkelijk bij die transactie was dat de financiële man in de raad van toezicht van de bibliotheek, Herman van Oostrom, ook werkzaam was als secretaris van de raad van bestuur van Heijmans. Van Oostrom weerspreekt dat er sprake was van mogelijke belangenverstrengeling. ,,Die zaak heb ik keurig gescheiden gehouden, zoals het hoort."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven