Volledig scherm
Vitality plus lessen bij studio Dynamis van Stratos Diamantas © FotoMeulenhof

Bij Studio Dynamis in Eindhoven zijn opdrukken en squats een makkie

EINDHOVEN - Studio Dynamis biedt een sport-training aan, hangend aan een bungee. Een manier van trainen die soepelheid, kracht en vitaliteit teruggeeft aan mensen van alle leeftijden, maar vooral geschikt is voor 55-plussers.

Vliegend en hangend aan een elastiek in een abseiltuigje komen 55-plussers erachter dat ze tot meer in staat zijn dan ze in eerste instantie denken; opdrukken en squats tot op de bodem zijn opeens een makkie.

Vitality bungee training is ontworpen door personal trainer en coach Stratos Diamantas en pilates-lerares Hwee Tan. ,,Mensen moeten blijven bewegen als ze ouder worden”, benadrukt Diamantas. ,,Het elastiek helpt om oefeningen te doen, die je niet meer durft te doen.” Het idee heeft hij in Amerika opgepikt waar balletdansers hun pirou-ette-oefeningen doen aan een bungee.

Soepel

Twee jaar geleden begon Diamantas zijn sportstudio Dynamis op de Ouverture in Blixembosch. Samen met de pilates-lerares is hij gaan brainstormen om een training samen te stellen. Zij is deskundig op het gebied van gewrichten. Diamantas weet welke spieren getraind worden in een bepaalde positie in de bungee. De combinatie zorgt ervoor dat mensen van alle leeftijden soepel blijven.

Met passie en de nodige creativiteit en na een jaar lang onderzoek welke elastieken hij moet gebruiken voor welk gewicht en hoe en welke oefeningen hij in een programma kan gebruiken, heeft Diamantas de Vitality bungee training in elkaar gezet.

Quote

Wij vrouwen kunnen moeilijk opdrukken. Door in de bungee te hangen, krijg je hulp

Irene Swinkels, Deelneemster

Deelneemster Irene Swinkels is enthousiast over het programma. ,,We worden allemaal strammer. Ik heb nooit gedacht dat ik dit allemaal nog zou kunnen. Ik ben verrast door mijn eigen soepelheid en kracht.”

,,Hangend aan de bungee worden gewrichten niet belast. Het gaat soepeler, zonder belasting en dat geeft zelfvertrouwen en meer plezier in bewegen. Dat maakt het geschikt voor mensen op leeftijd”, vervolgt Diamantas. ,,Wij vrouwen kunnen moeilijk opdrukken. Door in de bungee te hangen, krijg je hulp en kan je opdrukken of diepe kniebuigingen maken. Zo krijg je het begin onder controle. Normaal is het heel zwaar”, vertelt Swinkels. ,,Zo kunnen de gewrichten wennen aan de belasting”, vult Diamantas aan.

Zelfvertrouwen

Sporters die eenmaal in de bungee hebben gehangen krijgen meer zelfvertrouwen, omdat trainen relatief makkelijk gaat. Diamantas helpt deelnemers met een persoonlijke aanpak en een afwisselend programma met ook andere oefeningen. ,,Bungee trainen is onderhoud van je lijf”, zegt Swinkels. ,,Je moet als je ouder wordt, blijven bewegen om fit te blijven. Stratos kan mensen hun vitaliteit teruggeven.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven