Volledig scherm
Bijzetafval in het winkelcentrum van het Eindhovense stadsdeel Meerhoven. © Peter Doesburg

Bijzetafval-probleem in Eindhoven nog steeds groot

EINDHOVEN - Eindhoven blijft maar kampen met het probleem van bijzetafval. De problemen zijn zelfs zo groot dat milieuwethouder Rik Thijs (GroenLinks) extra vaart gaat zetten achter de veronderstelde oplossing voor het probleem: boetes uitdelen aan Eindhovenaren die hun afval niet deponeren in de daarvoor bestemde ondergrondse containers, maar dat er gewoon naast zetten. 

Eind vorig jaar kondigde Thijs al aan dat de mogelijkheid voor zo'n zogenoemde bestuurlijke boet er komt. Maar daar moet de algemene plaatselijke verordening voor worden aangepast, en dat kost nogal wat tijd. Bovendien wilde de wethouder invoering van die boete laten samenvallen met enkele andere veranderingen op het gebied van afval inzamelen, zoals de mogelijke invoering van gele papiercontainers en het beperken van het legen van de groene gft-container gedurende de winterperiode. 

,,Maar de afgelopen weken was het weer op een groot aantal plekken in de stad helemaal mis", zegt wethouder Thijs in een reactie op vragen over dit onderwerp vanuit de Eindhovense gemeenteraad. ,,Vooral in de dagen rondom nieuwjaar en ook in het stadsdeel Meerhoven was het goed mis."

Niet vol 

Onderzoek van afvalinzamelaar Cure leerde Thijs dat op de plekken waar het bijzetafval stond de ondergrondse afvalcontainers bij lange na niet vol waren. ,,Het is dus vooral een kwestie van mentaliteit. Bovendien bleek dat een aantal zakken die in Meerhoven waren gedumpt uit Veldhoven afkomstig waren. We moeten dit probleem dus echt aanpakken door op een gedragsverandering in te zetten."

Het openmaken van afvalzakken die bij vuilcontainers gezet zijn, en daarin op zoek gaan naar adresgegevens is daar de beste manier voor, zo heeft de Eindhovense gemeenteraad al bepaald. ,,Nu het probleem zich zo hardnekkig blijft voordoen, gaan we er voor zorgen dat we die mogelijkheid zo snel als kan gaan invoeren.”

Wanneer dat het geval zal zijn, kan Thijs nog niet zeggen. Totdat het zo ver is, laat afvalinzamelaar Cure dagelijks extra vuilniswagens rondrijden om daar waar nodig bijzetafval op te halen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven