Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof

Bijzonder grafmonument onthuld begraafplaats Eindhoven: grote ster waakt over drie kleintjes (video)

EINDHOVEN - Op begraafplaats Stratum in Eindhoven werd maandag een bijzonder grafmonumentje onthuld. Het neemt de plaats in van de knuffelbeer die in juni bij het graf van Sirac, Ceylin en Liya Arslan werd gestolen.

"Kom nog een keertje langs voor een bakske Turkse koffie!" De uitnodiging op de kille, natte begraafplaats klinkt hartverwarmend. Meral Arslan, haar man Resul en de kleine Lina hebben zojuist het door kunstenaar Michel Kuipers gemaakte grafmonumentje dankbaar in ontvangst genomen.

Gestolen beertje
Dat monument neemt sinds maandag de plek in van het in juni gestolen knuffelbeertje op het graf van Sirac, Ceylin en Liya Arslan. Dader noch beertje zijn ooit gevonden; alle oproepen op sociale media ten spijt. Maar die berichtjes op Facebook én de talrijke steunbetuigingen wekten wel de interesse van kunstenaar Kuipers. Die vervolgens aanbood een monument te maken, kosteloos.

Sterretjes
Kuipers' creatie is een kleurrijk geheel geworden, met een gele beer in het centrum, zittend op een blauwe ster op een roze fundament. Voor hem drie kleine, gouden sterretjes: de kindjes die Meral en Resul tijdens en vlak na de geboorte zijn ontvallen. De beer zit onder een blauwe boog. "De poort van het leven op aarde naar het volgende leven", legt Kuipers uit.

Meral en Resul zijn zeer in hun nopjes met het eindresultaat. "Bijna alles wat je hier ziet op het kerkhof is zwart. Dat wilde ik niet. Ik wilde een kleurrijk ontwerp. En dat is gelukt. Alle elementen die voor mij belangrijk zijn, zitten er in: de drie sterretjes, de poort naar de hemel, de teddy en het vlindertje. En niet te vergeten de grote ster: dat is mijn overleden broer. Die waakt nu over onze kindjes", zegt de jonge moeder uit Veghel.

Volledig scherm
Als laatste groet aan de overleden kindjes lieten Meral, Resul en Lina Arslan en de andere aanwezigen ballonnen los. © Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof
Op begraafplaats Stratum in Eindhoven werd maandagmiddag een bijzonder grafmonumentje onthuld. Het neemt de plaats in van de knuffelbeer die in juni bij het graf van Sirac, Ceylin en Lya Arslan werd gestolen. Kunstenaar Michel Kuipers trok zich het leed aan en maakte en nieuw monumentje met exact dezelfde knuffelbeer.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven