Volledig scherm
Bill Pendell © Peter van de Wal

Bill Pendell (1921-2018): Veteraan vond zichzelf geen soldaat

NecrologieDe Britse oorlogsveteraan Bill Pendell is zaterdag avond overleden. Hij was de laatste jaren vaste gast bij de herdenking van de bevrijding van Eindhoven.

Twee weken geleden bracht Frank van Dijk, secretaris van de Stichting 18 september, Pendell op zijn 97ste verjaardag nog een postzak met honderden kaarten, brieven en kindertekeningen. Van Dijk werd gisterochtend gebeld door Pendells dochter. De afgelopen week was de veteraan 'wat zwakjes'. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis en is daar overleden.

Bill Pendell landde op D-day, 6 juni 1944, op Gold Beach in Normandië. In zijn rol als verkenner reed hij in een pantserwagen steeds voor de troepen uit om vijandelijke stellingen en bewegingen in kaart te brengen, weet Van Dijk. Met gezag had hij het moeilijk. Desondanks was Bill een uitstekend militair.

Pendell vertelde Van Dijk ruim zeventig jaar later dat hij vrijwel altijd alleen was. ,,Hij had een stengun als bewapening. Maar die kon hij bijna nooit gebruiken, want dan zou hij zijn positie verraden." Vanuit Nijmegen belandde hij uiteindelijk in Eindhoven. Later beschermde hij in de Ardennen bruggen die de Duitse opmars moesten stoppen. Zijn divisie trok uiteindelijk naar het noorden van Duitsland, waar die divisie op 15 april 1945 het concentratiekamp Bergen-Belsen bevrijdde. Over wat hij daar te zien kreeg, wilde Pendell niet praten.

In juni 1945 kreeg hij de Military Medal voor zijn moedige optreden in gevechtssituaties. Daarnaast kreeg hij in 2016 het Legion d'Honneur van de Franse president, de hoogste onderscheiding die een buitenlander in Frankrijk kan ontvangen.

Bij de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Eindhoven haalde Pendell samen met zijn makkers Ken Thiis en Joe Cattini veel voldoening bij het bezoek aan middelbare scholen. Daar hingen de leerlingen aan hun lippen. ,,'Ik ben nooit een echte soldaat geweest!' zei hij dan", vertelt Van Dijk. ,, 'Niemand heeft me ooit verteld wat ik moest doen. Ik ben een gewone kerel, een metselaar'."

Eerder dit jaar, in juni, overleed Ken Thiis. Van het trio is nu dus alleen Cattini nog in leven.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven