Volledig scherm
Sancha Schuurs en Wim de Win met een bos bloemen van het UWV. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Bloemen en excuses van het UWV na open brief in ED

EINDHOVEN - Haar open brief aan het UWV over haar man Wim maakte een stroom van reacties los. Bijna 60.000 mensen lazen de brief van de Eindhovense Sancha Schuurs op ed.nl. Op de Facebookpagina van het Eindhovens Dagblad werd hij door ruim 114.000 mensen bekeken.

"Ik had geen idee dat ons verhaal mensen zó zou raken. Ik twijfelde zelfs of het ED mijn brief wel zou opnemen. Ik was alleen maar boos en gefrustreerd", vertelt Sancha Schuurs. Naast haar zit Wim de Win, die 2,5 week terug een complexe herniaoperatie in het Eindhovense MMC onderging. Hij heeft nog steeds veel pijn, loopt met moeite weer kleine stukjes in het park. Pas na een jaar is helemaal duidelijk in hoeverre de zenuwen zich hersteld hebben. Ondanks dit alles had de UWV-loopbaancoach zijn re-integratietraject willen doorzetten. Dat was de spreekwoordelijke druppel voor Schuurs. 'Zij vertelde uw casus dat hij over twee jaar weer helemaal beter is!... Knap voorspeld, zonder MRI-scan', aldus haar open brief van 20 juni."

Grote bos bloemen
"Heel veel mensen hebben mij geschreven dat ze een zelfde soort ervaring hebben gehad." Maar Schuurs wil het UWV niet in het verdomhoekje zetten.
Want ook die las haar brief. "Afgelopen vrijdag kwamen een manager en een stafmedewerker op bezoek met een grote bos bloemen. Dat vonden we heel netjes. Ze hebben excuses gemaakt voor wat er in de communicatie mis ging. De contactpersoon die niet reageerde op onze mail bleek bijvoorbeeld op vakantie. En ze hebben dingen uitgelegd. Bijvoorbeeld dat ze alleen mensen (deels) mogen afkeuren als die meetbaar iets mankeren en als fulltime werken hen zou schaden."

Targets
De manager zei ook dat de loopbaancoach Wims re-integratietraject had moeten laten stil leggen. "Maar die loopbaancoaches zijn zzp'ers die door het UWV worden ingehuurd, zo hebben ze ons vrijdag uitgelegd. Ze worden afgerekend op targets. Nu snap ik waarom ze toch dat traject wilde doorzetten", zegt Schuurs. "Kennelijk is het UWV aan heel veel regels en werkwijzen gebonden. Die worden bepaald door de overheid. Maar ondertussen zijn het wel regels die mensen raken die ziek zijn. Mijn man zou echt niets liever willen dan weer gezond zijn en werken."

Of het re-integratietraject nu dan wel wordt stilgelegd? En wanneer er een herkeuring komt, en zekerheid over de toekomst? Dat weten Sancha en Wim nog niet. "We krijgen daar binnen een paar dagen een brief over."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven