Volledig scherm

Blunder bij MMC: groot aantal beelden van medische onderzoeken verdwenen

EINDHOVEN - Door een nog onbekende reden zijn bij het Máxima Medisch Centrum (MMC) een groot aantal beelden van medische onderzoeken verdwenen. Het gaat om beelden van patiënten die gemaakt zijn tussen 25 januari en 8 juni van dit jaar.

Hoeveel patiënten door het kwijtraken van de beelden gedupeerd zijn, is niet bekend. Volgens het ziekenhuis gaat het om onder meer echobeelden, endoscopieën en functie-onderzoeken van in totaal 106 medische apparaten, die normaal gesproken worden vastgelegd met het VISUS-systeem. Het gaat volgens het MMC in elk geval niet om röntgenbeelden op basis waarvan een diagnose wordt gesteld. Het MMC heeft een crisisteam ingesteld. Er zijn experts van buiten ingeschakeld om de beelden terug te halen, maar het is daarbij technisch niet mogelijk om álle beelden te herstellen.

Pijnlijke blunder
De blunder is pijnlijk omdat het verdwijnen van de beelden nogal wat impact kan hebben, bijvoorbeeld omdat ze nodig zijn tijdens spreekuren, waardevol zijn bij het in kaart brengen van het ziekteverloop of nodig zijn voor wetenschappelijk onderzoek. 'We betreuren deze gebeurtenis, die ongetwijfeld overlast geeft aan onze patiënten en u als behandelaar of medewerker, ten zeerste', schrijft bestuurslid Christianne Lennards in een interne mail die aan medewerkers is gericht.

Het verdwijnen van de beelden is inmiddels gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit is wettelijk verplicht bij 'het verlies van data zonder dat er een volledige back-up beschikbaar is'. Een woordvoerster van het ziekenhuis benadrukte dinsdagavond dat er géén medische gegevens op straat liggen. "In die zin is het ook geen datalek."

Onderzoeken mogelijk herhaald
In een verklaring laat het ziekenhuis verder weten dat 'in de meeste gevallen de beelden ter ondersteuning of illustratie van de diagnose dienen. Op basis van de beelden wordt een verslag gemaakt in ons ziekenhuisinformatiesysteem. Dit beschikbare verslag vormt de basis voor het vervolg zorgtraject, niet de betreffende beelden', stelt het ziekenhuis. 'Het verslag is nog steeds beschikbaar in ons ziekenhuisinformatiesysteem.' Het is niet uit te sluiten dat 'in uitzonderlijke gevallen' het onderzoek herhaald moet worden. 'Uiteraard betreuren wij dit zeer voor betrokken patiënten.'

Het ziekenhuis heeft al een onderzoek aangekondigd om te kijken wat er verbeterd kan worden om herhaling te voorkomen. Patiënten van wie beeldmateriaal verloren is gegaan, ontvangen eind deze week of begin volgende week persoonlijk bericht van het ziekenhuis.

  1. Kamervragen over ‘asperge-vluchten’ Eindhoven Airport: ‘Lijkt alsof oogje wordt dichtgeknepen’

    Kamervra­gen over ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven Airport: ‘Lijkt alsof oogje wordt dichtgekne­pen’

    EINDHOVEN - De minister moet vluchten op Eindhoven Airport stilleggen als die niet voldoen aan de corona-voorschriften. Dat vindt de SP die dinsdag Kamervragen indiende naar aanleiding van berichtgeving over vluchten met seizoensarbeiders die sinds vorige week arriveren op de luchthaven. De honderden arbeidsmigranten uit Oost-Europa gaan met name in Duitsland werken als aspergesteker of aardbeienplukker. Met busjes worden ze vervolgens over de grens gebracht.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven