Vrijgezellenavond van de Boerenbruiloft: het afschieten van de bruid.
Volledig scherm
Vrijgezellenavond van de Boerenbruiloft: het afschieten van de bruid. © DCI media

Boeren en boerinnen op kroegentocht door Eindhoven

EINDHOVEN De bruid is losgeschoten en de voorhuwelijkse opdrachten zijn goed volbracht tijdens de vrijgezellenavond van het Boerenbruidspaar Saar Lakerlopen en Ab van Gijzenrooi. Ab en Saar zijn klaar om in het ‘onecht’ te trouwen op carnavalsdinsdag.

Met het nodige knal- en siervuurwerk is maandagavond de bruid van het Boerenbruidspaar losgeschoten op het Stadhuisplein in Eindhoven. Honderdtwintig boeren zijn getuigen en drinken een brandewijn van de brandewijn schenkers van het Eindhovens Brandewijn Genootschap (EBG). Het EBG zorgt ieder jaar voor het drankje tijdens de vrijgezellenavond van het bruidspaar.

Quote

Een pilsje hier en een beetje ouwehoeren. Beter kunnen we het niet hebben.

Saar Lakerlopen

Vroeger gold tijdens het afschieten van de bruid, hoe harder het bulderde, hoe beter voor het bruidspaar. ,,Het losschieten is bedoeld om de kwade geesten te verdrijven” , vertelt Antoon Verbeek, voorzitter Commissie BoerenBruiloft. ,,Dit gebeurde met oude melkbussen en carbid, maar wij doen het met vuurwerk.”

,,Het verdrijven van geesten is van heel vroege tijden”, vult Henk Wieland, oud-voorzitter van de Commissie aan. ,,Boerenfamilies waren heel hecht. Het losschieten is later een traditie geworden om de bruid ‘los’ te maken van de familie en omdat te vieren werd er een borrel geschonken. Zonder boerinnen, want die waren er vroeger ook niet bij”

Eerst enveloppen verdienen

Saar en Ab, in het dagelijkse leven Bianca van Bragt-Scholten en Joop Weekers, houden ieder apart met hun gevolg van boerinnen en boeren een kroegentocht langs Eindhovense kroegen. Voordat zij in het onecht kunnen trouwen op carnavalsdinsdag moeten zij enveloppen verdienen. Verbeek: ,, In elke kroeg moeten het bruidspaar een opdracht uitvoeren, bijvoorbeeld: een polonaise doen of biertjes tappen. Per goed uitgevoerde opdracht ontvangen ze een envelop. Elke envelop bevat puzzelstukjes, maar dat weten ze pas in de laatste kroeg, want dan mogen ze die pas open maken. Als ze elkaar treffen in de laatste kroeg moeten zij als laatste opdracht de puzzel samen maken. “

Saar is onderweg met zo’n vijfenzeventig boerinnen. De eerste opdracht zit erop, een polonaise door de kroeg. ,,Ik ga van het ergste uit”, zegt Saar lachend. ,,Het is nu weer wachten op de volgende. Een pilsje hier en een beetje ouwehoeren. Beter kunnen we het niet hebben.”

Ab heeft al gedanst met de barvrouw en het liedje ‘Mijn Sanseveria’ gezongen. ,,Het bevalt prima deze avond. We worden overal met open armen ontvangen en iedereen is enthousiast.”

Lampegatse optocht

Nieuw dit jaar is dat het bruidspaar en het boerenvolk zaterdag meegaat doen aan de Lampegatse optocht. Saar: ,,De boerenkar staat al klaar. Zaterdag nog de bloemen erop en dan zijn we er klaar voor.”

Nu de opdrachten zijn vervuld en de bruid is losgeschoten staat niets meer het bruidspaar in de weg om volgende week dinsdag in d’n onecht met elkaar verbonden te worden. Maar eerst de Boerenbruiloftlunch in eetcafé d’n Hertog. Van daaruit vertrekt het boerenbruidspaar in gezelschap van de Stadsprins naar de tent op de markt waar het huwelijk wordt voltrokken.

  1. In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelligente lockdown’
    Fotoreportage

    In beeld: parken in Eindhoven en Helmond goed bezocht tijdens eerste zonnige zaterdag in ‘intelli­gen­te lockdown’

    HELMOND/EINDHOVEN - De zon scheen zaterdag en wie naar buiten keek, zag geen wolkje aan de lucht. Het was wederom een prachtige lentedag, die we het liefst buiten doorbrengen. Ware het niet dat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven, om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Toch was het redelijk druk in de parken in Helmond en Eindhoven. Een fotoreportage:

In samenwerking met indebuurt Eindhoven