Volledig scherm

Boeren in 'kippenhoofdstad' Someren balen van wéér een dreigende griepgolf

EINDHOVEN - De pluimveesector houdt de adem in. Blijven de Nederlandse kippen vrij van vogelgriep nu er besmette watervogels gevonden zijn? 'Het is alle hens aan dek'.

Boeren, dierenartsen en bewindslieden zijn het er allemaal over eens. Een dreiging van klassieke vogelgriep neem je altijd serieus. Sinds woensdagavond moeten alle vrije uitloop- of biologisch gehouden kippen verplicht binnen blijven. Het is nog onduidelijk hoe lang de kippen in hun hok moeten blijven.

Klaar mee
Pluimveehouder Twan Engelen uit Someren is klaar met wéér een dreigende griepgolf. "Wat mij betreft mag er een permanent verbod komen op het commercieel houden van kippen in de buitenlucht. De risico's voor de hele pluimveesector zijn veel te groot." Bij Engelen blijven de kippen hun hele leven binnen. En ook veel collega's kiezen voor deze aanpak.

"Iedereen heeft het over dierenwelzijn. Prima. Mijn kippen kunnen vrijuit scharrelen. Maar ze hebben wel altijd een dak boven hun kop. Als kippen op een paar hectare buiten lopen is de kans op besmetting veel te groot."

13 miljoen
Zuidoost-Brabant telt naar schatting bijna 13 miljoen kippen. Met Someren als 'kippenhoofdstad'. Bij Peter Koelewijn, directeur van Rondeel krabbelen de leghennen er nog lustig op los. Normaal gesproken kunnen de leghennen in de Rondeelstal in Wintelre ook terecht in de afgesloten buitenrand, maar die is sinds de ophokplicht afgesloten.

Volgens Koelewijn is de ophokplicht vooral vervelend. "Het betekent dat je extra alert moet zijn. Onbevoegden zijn niet welkom, en transporteurs moeten zichzelf en hun voertuigen goed ontsmetten. Hopelijk is dat voldoende om het griepvirus buiten de stallen te houden."

Lees meer in het ED van vrijdag of via de digitale krant.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven