Bommelding op Eindhoven Airport blijkt loos alarm, honderden passagiers vertraagd

Video's + UpdateEINDHOVEN - Op Eindhoven Airport is maandagavond een bommelding gedaan. In een vliegtuig van Ryanair werd een brief gevonden, met daarop een dreigende boodschap. Rond 23.35 uur werd duidelijk dat het om een loos alarm ging. Een speurhond van de marechaussee heeft geen bijzonderheden aangetroffen in het vliegtuig. Door het incident hebben honderden passagiers vertraging opgelopen. 

De passagiers zijn uit het vliegtuig gehaald, dat op het punt van vertrekken stond. De marechaussee ging met een speurhond het vliegtuig in om te kijken of er explosieven aanwezig waren. Het betreffende toestel was er een van Ryanair , die om 20.10 naar Edinburgh zou vertrekken.

Andere vliegtuigen

Passagiers van toestellen die na de bommelding zijn geland moesten even geduld hebben. Zij konden hun vliegtuigen pas na uren verlaten. Reizigers uit Marrakesh, Lissabon en Valencia moeten aan de andere kant van het vliegveld uitstappen. Dat betekende dat ze om de start- en landingsbaan heen moeten lopen, zodat ze hun bagage kunnen ophalen in de aankomsthal. Dat maakte een woordvoerder van het vliegveld rond 23.00 uur bekend aan wachtende vrienden en familie. 

Aankomende vluchten vanuit Bologna, Barcelona, Ibiza en Faro werden omgeleid en zijn op andere luchthavens geland. 

Vertrekkende vluchten geannuleerd

Zeker drie vliegtuigen die op het punt stonden te vertrekken, moesten aan de grond blijven staan. Zij moeten wachten op een andere taxibaan, maar kunnen niet vertrekken. Het gaat onder andere om de vluchten richting Oujda (Marokko) en Londen. Om 23.50 uur werd duidelijk dat deze vluchten niet meer zullen vertrekken. In samenspraak met de luchtvaartmaatschappijen wordt vervangend vervoer en / of overnachtingen geregeld. 

Lang wachten

Andere passagiers, die later op de avond zouden vertrekken, zaten lange tijd vast in de vertrekhal. Het gaat om passagiers van de vluchten naar Londen en Oujda, die al achter de douane klaarstonden toen de dreigende situatie ontstond. Joep van den Boer is één van hen: ,,De vlucht naar Edinburgh zou eerst vertrekken. Hij stond klaar op de startbaan, maar vertrok niet'', beschrijft hij. 

,,Daar heeft hij pakweg een halfuur gestaan. Toen kwam er marechaussee bij.'' Op dat moment moesten de wachtende passagiers van de andere vliegtuigen de ruimte achter de douane verlaten. ,,Waarschijnlijk om plek te maken voor de passagiers van het toestel naar Edinburgh'', zegt Van den Boer, die zelf onderweg naar zijn woonplaats Londen was. ,,Zij zitten daar nu.'' 

In de vertrekhal zaten volgens hem op dat moment zo'n vierhonderd mensen. Zij kregen weinig informatie. Veel mensen probeerden een slaapplaats in de buurt te zoeken, omdat er geen vliegtuigen meer mogen vertrekken vanaf 23.00 uur. Anderen wachten geduldig af, tot ze meer informatie krijgen. 

Volledig scherm
Veel marechaussee bij vliegtuigen op Eindhoven Airport, na een bommelding. © Bert Jansen
Volledig scherm
Drukte in de vertrekhal bij Eindhoven Airport na de bommelding eerder op de avond. © Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
Wachtende passagiers op Eindhoven Airport. © Lukas van der Storm
Volledig scherm
Bommelding op Eindhoven Airport © Indebuurt.nl
Volledig scherm
Andere vliegtuigen van Ryanair kunnen nog niet vertrekken door de bommelding. © Bert Jansen
Volledig scherm
Hulpdiensten op Eindhoven Airport. © Indebuurt

In samenwerking met indebuurt Eindhoven