Pegida-voorman Edwin Wagensveld slaat op de vlucht bij de Al-Fourqaanmoskee in Eindhoven.
Volledig scherm
Pegida-voorman Edwin Wagensveld slaat op de vlucht bij de Al-Fourqaanmoskee in Eindhoven. © ANP

Bossche bestuursrechter corrigeert burgemeester Jorritsma

EINDHOVEN - De Bossche bestuursrechter heeft burgemeester John Jorritsma van Eindhoven terechtgewezen in diens dispuut met de rechts-extreme organisatie Pegida. Jorritsma had een bezwaarschrift van Pegida tegen het afwijzen van een verzoek tot demonstratie niet zo maar terzijde mogen leggen, blijkt uit een uitspraak van de bestuursrechter woensdag. 

Volgens de rechter had Jorritsma daar inhoudelijk op moeten reageren. In plaats daarvan beoordeelde de burgemeester het bezwaar van Pegida als niet-ontvankelijk. Pegida reageerde met dat bezwaar op het afwijzen van het verzoek in maart van het vorig jaar om te mogen demonstreren bij de moskee aan de Otterstraat en daar een barbecue te houden. 

Omdat dit bezwaar een dag kwam nadat de demonstratie had moeten plaatsvinden, nam de burgemeester het niet in behandeling. Pegida pikte dat niet, en stapte naar de bestuursrechter.  

  1. Acht verdachten aangehouden na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda
    VIDEO/UPDATE

    Acht verdachten aangehou­den na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda

    BEST - Een auto is zondagmiddag na een achtervolging door de politie tegen een boom gebotst op de Schansweg in Best. De politie heeft met getrokken wapens de verdachten uit de auto gehaald. Bij de aanhouding is ook een waarschuwingsschot gelost. In de auto werd een vuurwapen gevonden. Drie mannen zijn aangehouden. De omgeving werd afgezet.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven