Volledig scherm
De BunkerToren aan de Kennedylaan in Eindhoven in een impressie 'by night'. © RED Company/Being Development

Bouw Bunkertoren Eindhoven kan echt van start

EINDHOVEN - De bouw van de 100 meter hoge woontoren op de monumentale Bunker aan de Kennedylaan in Eindhoven kan van start gaan. Nog deze maand start de sloop van delen van het gebouw, daarna begint de opbouw, zodat begin 2022 de oplevering volgt. 

De bouwer is Van Wijnen Zuid. 127 van de 212 woningen worden verkocht aan SPF Beheer dat voor de pensioenfondsen voor het openbaar vervoer en de spoorwegen de verhuur gaat doen.  De betrokken partijen hebben inmiddels een overeenkomst getekend met de ontwikkelaars RED Company en Being Development. Het voormalige studentencentrum voor de TU/e krijgt de naam BunkerToren. Het gebouw met zijn brutalistische architectuur wordt getransformeerd naar een ontwerp van architectenbureau Powerhouse Company. 

Volledig scherm
Bunkertoren aan de Kennedylaan in Eindhoven in het groen. © Powerhouse Company

Eind 2015 wonnen RED Company, Being Development en Powerhouse Company de ontwikkelprijsvraag voor de Bunker uitgeschreven door de eigenaar, de TU/e. Ze werden onder meer gekozen omdat ze het markante,  monumentale gebouw, ontworpen door architect Huig Maaskant uit de late wederopbouwperiode, met respect behandelen. Door de opbouw van de toren kan de betonnen kolos grotendeels gehandhaafd blijven. Daarin komen ook woningen en kantoren en op de begane grond een horecabestemming. 

Niels Jansen, Founding Partner RED Company: “Eindhoven groeit. De transformatie van de Bunker biedt een unieke kans om de nodige woningen te realiseren, op een prachtige plek met een bijzondere geschiedenis. Met dit hoogwaardig mixed-used project hopen we aan een grote behoefte te voldoen zonder daarmee het verleden en de identiteit van de stad uit het oog te verliezen.”

Volledig scherm
Impressie van een van de appartementen in de BunkerToren aan de Kennedylaan in Eindhoven. © RED Company/Being Development

Arno van den Thillart, Regiodirecteur Van Wijnen Zuid: “De skyline van Eindhoven gaat zichtbaar veranderen met de realisatie van de BunkerToren. We geven De Bunker, een begrip in Eindhoven, een tweede leven in de vorm van een 100 meter hoge woontoren. De BunkerToren staat symbool voor Eindhoven waar technologie, design en kennis een bron zijn van continue ontwikkeling.”

Het pand van het voormalige studentencentrum wordt uitgebreid met een woontoren met 85 koopappartementen en 127 huurappartementen. De woningen variëren in oppervlakte van 55 tot 310 vierkante meter. Daarnaast bevat het gebouw een plint met een grand café en 3000 m2 kantoren en een ondergrondse parkeergarage. Rond de woontoren komt een park dat aansluit op de groene TU/e-Campus.

Volledig scherm
Bunkertoren aan de Kennedylaan in Eindhoven in het groen. © RED Company/Being Development

Bas van Dam, medeoprichter Being Development: “De komst van de Bunkertoren, op steenworp afstand van de binnenstad, sluit goed aan bij de vraag naar woningen in Eindhoven. Door de begane grond te activeren met een mix van functies, wordt dit méér dan alleen een woontoren; het wordt een hybride gebouw voor wonen, werken en ontspannen. Deze mix bevordert contact en interactie, en daarmee levendigheid: het creëert een uitnodigende woonomgeving voor comfortabel en hoogwaardig wonen.”

Volledig scherm
De Bunker aan de Kennedylaan in Eindhoven, met en zonder de nieuwe woontoren. © RED Company/Being Development

Maarten Boef, manager Acquisitie SPF Beheer: “De Bunker is een plek met historie in Eindhoven die iedereen wel kent. De BunkerToren wordt een nieuw icoon in de stad; een plek waar gewoond, geleefd en gewerkt gaat worden. BunkerToren ademt grootstedelijk wonen op loopafstand van de binnenstad en openbaar vervoer. Het project geeft invulling aan het hoogbouwklimaat in Eindhoven. Het hoogwaardige materiaalgebruik, het bijzondere ontwerp mét oog voor het ontwerp van Maaskant en het landschapspark is een unieke toevoeging in de Eindhovense woningmarkt.” Delva Landscape Architecture & Urbanism is verantwoordelijk voor het landschapsontwerp. 

Volledig scherm
Bunkertoren aan de Kennedylaan in Eindhoven in het groen. © RED Company/Being Development

In samenwerking met indebuurt Eindhoven