Volledig scherm

Bouw Parade vordert gestaag

EINDHOVEN - De bouw van woontoren Parade aan de Fliednerstraat in Eindhoven vordert gestaag. In het ellipsvormige gebouw worden 47 appartementen voor senioren gerealiseerd.

De toren, die gelinkt wordt aan woonzorgcentrum Peppelrode, is niet alleen vanwege zijn vorm opmerkelijk. Ook het bouwproces is bijzonder. Alle gevelelementen hebben een ronde vorm en worden ter plekke ‘afgebouwd’, omdat het technisch niet mogelijk was dat in de fabriek te doen.

Daarom bevindt zich aan de voet van de toren een heuse fabrieksstraat. Kale prefab-elementen worden aangeleverd en op de grond voorzien van kozijnen, vensterbanken, metselwerk en ramen. „Voordeel is dat we steigerloos bouwen, wat een hoop in kosten scheelt voor de opdrachtgever, en dat de werknemers droog en veilig op de grond hun werk kunnen doen”, aldus projectleider P. Muller.

Donderdag werd de twaalfde verdieping, element voor element, op de toren gehesen. Daarmee is de toren, die ruim zestig meter hoog wordt, vlak voor de bouwvak ruim over de helft. Het ophijsen van de elementen, die allen tussen de negen en de twaalf ton wegen, noemt Muller een imposant gezicht. „We hebben over belangstelling uit de buurt niet te klagen.”

Binnenkort wordt begonnen met de afwerking van de binnenzijde van de appartementen. Uitvoerder A. Meulenbroeks: „Normaal werk je van boven naar beneden, wij gaan zorgen dat de mensen al beneden kunnen gaan beginnen met stucen, betegelen enzovoorts. Dat scheelt in tijd.”

Naar verwachting zal de Parade rond december het hoogste punt bereiken. Het hele complex, dat ook een parkeerdek en een kantoorpand telt, zal rond deze tijd volgend jaar opgeleverd worden.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven