Volledig scherm
Het bouwbord voor Zonnepark Welschap wordt onthuld. © ED

Bouw zonnepark Welschap op Vliegbasis Eindhoven van start

EINDHOVEN - Op Vliegbasis Eindhoven is maandagmiddag het bouwbord onthuld van Zonnepark Welschap: het teken dat de aanleg van 11.040 zonnepanelen op de voormalige strip van de zweefvliegclub van start kan. 

Volgens planning is het park met zonnepanelen met een oppervlakte van zo'n 2 hectare eind dit jaar gereed. Vervolgens moet het nog aangesloten worden op het netwerk van Enexis. Naar verwachting kan de eerste zonne-energie in februari geleverd worden aan de 850 mensen die zich hebben aangesloten bij de coöperatie Zonnepark Welschap. 

Op enkele paneeldelen na is het complete park ‘uitverkocht'. Afnemers zijn bewoners van Eindhoven, Veldhoven, Eersel, Oirschot en Best. Naar schatting gaat het zonnepark per jaar zo'n 3 miljoen kwh aan stroom leveren; voldoende voor alle deelnemers om in eigen behoefte te voorzien. Het initiatief voor het zonnepark werd twee jaar geleden genomen door  de Vliegbasis Eindhoven, in het kader van zijn  duurzaamheidsagenda en in een poging om met de omgeving op een positieve manier in contact te komen. 

Quote

Op dit moment wordt in Eindhoven nog maar 2,8 procent van de energie duurzaam opgewekt

Jan van der Meer, Wethouder Eindhoven

Het bouwbord werd onthuld door onder anderen wethouder Jan van der Meer van de gemeente Eindhoven. Die toonde zich verheugd met de komst van het zonnepark. ,,Het is heel erg belangrijk dat we aan de slag gaan met duurzame energie. Op dit moment wordt in Eindhoven nog maar 2,8 procent van de energie duurzaam opgewekt.” 

Windmolens

Windmolens in Eindhoven zijn moeilijk haalbaar, vanwege de bebouwing en de aanwezigheid van het vliegveld, aldus de GroenLinks-wethouder. Hooguit ziet hij rond aan de zuidkant van de stad, langs de A67 nog wel wat mogelijkheden. “Maar met zonne-energie kunnen we in Eindhoven in élk geval wat”, aldus de wethouder. 

Bij Zonnepark Welschap werkt een groot aantal organisaties samen. De coöperatie is gevormd door vijf lokale energieclubs: 040energie, Best Duurzaam, KempenEnergie, O3energie en Veldhoven Duurzaam. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven