Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen

Bouwbedrijven doorgaans goed verzekerd

EINDHOVEN - Het onderzoek naar wie aansprakelijk is voor het gedeeltelijk instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport kan nog maanden gaan duren. Omdat het gaat om een gebouw in aanbouw zullen de kosten waarschijnlijk in eerste instantie verhaald worden op de verzekering van aannemer BAM.

Volgens Caroline Weebers van Weebers Vastgoed Advocaten zal BAM ongetwijfeld een bouw- en ontwerpverzekering (BOV-verzekering) hebben. ,,In principe dekt deze de kosten van de schade, het herstel en de eventuele sloop en herbouw. Ook als er sprake is van een ontwerp- of constructiefout."

Als de oorzaak van het instorten ligt bij het ontwerp of het gebruikte materiaal zal de verzekeraar van BAM die volgens Weebers wel weer proberen te verhalen op de verzekeraars van bijvoorbeeld de architect of betonleverancier.

Wat de BOV-verzekering niet dekt zijn de boetes voor het niet halen van de opleveringsdeadline. ,,Vaak is er een vast bedrag afgesproken. Bijvoorbeeld een paar duizend euro per dag vertraging." Of zaken zoals omzetderving ook gedekt worden is volgens Weebers afhankelijk van het contract tussen verzekeraar en aannemer. ,,Bedrijven van de omvang van BAM hebben dat doorgaans wel vastgelegd." 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven