Volledig scherm
Het Campinaterrein Kanaaldijk-Zuid/Dirk Boutslaan. © Ronald Otter

BPD gaat Campinaterrein Eindhoven omvormen tot wijkje De Zuivelfabriek

EINDHOVEN - De voormalige Campinafabrieken aan het Eindhovensch Kanaal zijn verkocht aan projectontwikkelaar BPD (voorheen Bouwfonds). Het regionale bedrijf wil er een woon-werk-wijkje van maken dat de naam De Zuivelfabriek moet gaan dragen. Daarbij worden verschillende historische fabriekspanden gered. 

Dat hebben eigenaar CampinaFriesland, de gemeente Eindhoven en BPD dinsdagmiddag bekendgemaakt in een persbericht. Bedragen die gemoeid zijn met de verkoop, worden niet genoemd. 

De fabriek is in 2015 stilgelegd en ontmanteld. Sindsdien zijn delen anti-kraak bewoond. De gemeente Eindhoven heeft een kader geschreven voor wat er op het terrein terug mag komen. Er is op het fabrieksterrein plaats voor wonen (beperkt door de hindercirkel van nog werkende bedrijven als DAF aan de overkant van de rondweg), recreatie en werken. Daarbij is met Campina afgesproken dat een aantal historische fabriekspanden en de schoorsteen blijven staan. 

Met de randvoorwaarden in de hand is CampinaFriesland met het terrein de markt op gegaan. Ook de gemeente heeft bij de verkoop een adviesstem gehad. BPD kwam daar unaniem als beste uit. 

De nieuwe eigenaar zegt een plan te willen ontwikkelen waarbij de fabriekspanden gecombineerd met nieuwbouw een wijkje voor wonen, werken en recreatie gaan vormen. Het moet een autovrij stukje stad worden, zonder traditionele straten en stoepen, maar met gedeelde ruimtes. Het concept van Studioninedots, gerealiseerd in samenwerking met landschapsarchitect Delva, gaat daarbij verder dan de locatie alleen. Ook vergroening van de hele kanaalzone richting stad en DAF hoort tot het plan, aldus BPD. 

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Het Campinaterrein (links) wordt herontwikkeld door de nieuwe eigenaar © Jurriaan Balke

Wethouder Wilbert Seuren zegt dat de 'transformatie' van het gebied in goede samenwerking wordt aangepakt. ,,Als gemeente willen we dat bedrijventerrein De Kade ‘verkleurt’ van een monotoon bedrijventerrein naar een aantrekkelijk gemengd stedelijk milieu dat aansluit bij de omliggende buurten. De herontwikkeling van het Campinaterrein zet nu de toon voor die verandering."

Een woordvoerder van CampinaFriesland, dat het terrein nu helemaal loslaat, is wel blij dat er met de naam De Zuivelfabriek iets van de historische context overeind blijft. ,,We hebben hier toch sinds 1961 gewerkt, dat is een hele tijd. Nu komt er een einde aan dat tijdperk." Seuren is blij dat de vijf industriële monumenten ,,die belangrijk zijn voor de beleving en herkenbaarheid van de Eindhovense geschiedenis", behouden blijven. Hij verwacht dat BPD zich aan het door de gemeenteraad vastgesteld kader houdt en er woningen voor alle doelgroepen gaat bouwen. 

Volledig scherm
Een impressie van het plan van BPD voor het voormalige Campinaterrein aan het Eindhovensch Kanaal. (Illustratie Studioninedots | Delva landscape architects © BPD

In samenwerking met indebuurt Eindhoven