Volledig scherm
Erik van Merrienboer - Foto Wim Roefs © Wim Roefs provincie Noord-Brabant

Brabant moet 130.000 woningen bouwen tot 2030

DEN BOSCH  - Om te voldoen aan de vraag naar woningen moet het tempo van de bouw in Brabant fors omhoog. Tot 2030 moeten 130.000 woningen gerealiseerd worden vooral voor kleine huishoudens, jong en oud. Dat is veel meer dan er nu worden gerealiseerd.  

Dat hebben gedeputeerde Erik van Merriënboer en topambtenaar Niek Bargeman van de provincie gezegd op een congres over Brabants vastgoed in Den Bosch. Tot 2050 moeten zelfs 160.000 woningen nieuw gebouwd worden, terwijl de planning staat op 125.000. Dat zijn de nieuwste prognoses voor de vraag naar huizen, gebaseerd op nieuw onderzoek. Van Merriënboer en Bargeman lichtten een tipje van de sluier van het onderzoek op. Alle cijfers worden op 31 mei gepubliceerd. 

Verdeling woningaantallen
De gedeputeerde kondigde ook aan met alle gemeenten en regio's in Brabant nieuwe afspraken te gaan maken over de verdeling van de woningaantallen.  De stadsregio Eindhoven loopt daarbij voorop. In juli hoopt wethouder Yasin Torunoglu van Eindhoven, ook spreker op het vastgoedcongres, met de resultaten naar buiten te komen. Tot die tijd wil de kartrekker in de regio niet reageren op de bouwprognoses. In het stedelijk gebied Eindhoven zijn de woningbouwaantallen verdeeld op basis van de te hoge prognoses van 2008. Die moeten naar beneden worden bijgesteld. 

Maar voor Eindhoven heeft dat volgens Bargeman geen consequenties. ,,Tegen de stad zou ik zeggen: bouwen, bouwen, bouwen." Hij noemde de taakstelling voor de bouwsector en de gemeenten een 'Vinex maar dan anders': bouwen op binnenstedelijke locaties voor kleine huishoudens in plaats van in de weilanden voor gezinnen. 

Tempo
Het verlagen van de geplande woningbouwaantallen in de regio lijkt dan weer in tegenstrijd met de oproep om toch vooral te gaan bouwen. Van Merriënboer legde de nadruk juist op het tempo, niet alleen op de geplande aantallen. Want momenteel bouwt Brabant rond de zes- tot achtduizend woningen per jaar, terwijl dat aantal naar tien- tot  twaalfduizend moet. Gas geven is volgens hem nodig omdat er sprake is van 'reële schaarste' op de woningmarkt. Volgens Bargeman toont het onderzoek dat het aanbod bovendien niet aansluit bij de vraag: er moeten meer kleinere woningen, meer middeldure huur- en goedkopere koopwoningen gebouwd worden. 

De Eindhovense gedeputeerde riep bovendien op om ook de 'lastige locaties' aan te pakken in de steden en dorpen en niet te lang te wachten, want dan zoekt de markt de eenvoudige uitbreidingslocaties op. Dat wil de provincie niet. ,,Met die transformaties en herstructureringen kunnen we ook de kwaliteit van binnensteden en dorpen verbeteren." 

Als oorzaak van de achterblijvende woningbouw noemde Bargeman onder meer dat woningbouwcorporaties niet zo eenvoudig meer kunnen investeren in duurdere huurwoningen door de rijksregels. Ook de hoge grondprijzen, langdurige bestemmingsplanprocedures, ingewikkelde locaties en capaciteitsproblemen bij de bouw en bij gemeenten spelen mee. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven