Volledig scherm
De replicatie van de Opwettense watermolen in China.

Brabants kloondorp in het Verre China

EINDHOVEN - Kopieergedrag is een bekende tactiek.

Bij onvoldoende vertrouwen in eigen kunnen is lenen van anderen makkelijk. Als het op bouwen aankomt, is China druk met het importeren van buitenlandse stijlen. Van Scandinavische houten huizen, de Ramblas, replica's van de Arc de Triomphe en de Eiffeltoren tot een compleet Oostenrijks postkaartendorp. Het uitwisselen van culturen is een verklaring voor het kopieergedrag, schrijft de Nederlandse architect Harry den Hartog in 'Shanghai new towns'. De imitatie van iconen is voor China ook een instrument om rijke middenklassers naar nieuwe steden te halen. Het communistische China is lang van de buitenwereld afgesloten geweest, dus wat internationaal is, heeft status.

Morgen opent burgemeester Rob van Gijzel in Eindhovens Chinese zusterstad Nanjing het Van Gogh Vriendschapspark. Van Gijzel draagt dan de door Eindhoven en de provincie bekostigde, typisch Nederlandse gebouwen over: een langgevelboerderij, een watermolen (een kopie van de Opwettense uit Nuenen), een windmolen en een kapel, omgeven door Brabants landschap. In ruil hiervoor krijgt Eindhoven een typisch Chinees theehuis. Maar waar dat moet komen, weet de gemeente nog niet.

"Verrassend aardig gelukt", vindt Frits Speetjens de Nederlandse gebouwen in het verre China. De oud-burgemeester van Oirschot is voorzitter van de Vriendschapsvereniging Nederland China afdeling Zuid. Vier weken geleden liep hij rond in het vriendschapspark. "De boerderij is zonder meer goed uit de verf gekomen. Ook de windmolen, genaamd De Roosdonck, is mooi. De naam is denk ik bedacht met een knipoog naar commissaris van de koningin Wim van de Donk, want die heeft het park al bezocht. De watermolen, gebouwd op een terp, is indrukwekkend. Omdat in het park stromend water ontbreekt, wordt die molen aangedreven door een elektromotor. De kapel, die de naam Sint Servatius draagt, is met gedetailleerde bakstenen en glas-in-lood een vondst."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven