Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Brabantse advocaat onder toezicht collega

DEN BOSCH Een advocaat uit Zuid-Oost Brabant, die in april is gearresteerd op verdenking van bedreiging en mishandeling van zijn vriendin, wordt niet per onmiddellijk geschorst. Daar had de deken om gevraagd. De Raad van Discipline wijst dat af, maar stelt de pleiter wel onder toezicht van een collega. 

De aangifte tegen de advocaat komt van de zus van zijn vriendin. Ze meldde bij de politie dat ook zij en de moeder van de vrouwen slachtoffer zijn. De politie pakte hem, op 14 april, meteen op. Na elf dagen mocht hij vrij uit voorarrest, maar met een enkelband.

De deken van Oost-Brabant, Jan-Frederik Schnitzler, heeft een procedure aangespannen bij de tuchtrechter, en vroeg ook of de raad de man onmiddellijk zijn toga wilde ontnemen. Hij schendt kernwaarden van de advocatuur, zijn gedrag is structureel en obsessief en een advocaat onwaardig. Hij zou ook psychisch niet meer in staat zijn zijn werk te doen, aldus de deken.

Zelf zegt de verweerder dat het OM de zaak te hoog inzet. Verder is, liet hij weten, wat hij in zijn eigen tijd doet zijn eigen zaak. Maar omdat een en ander zwaar op hem drukt, doet hij voorlopig zelf geen rechtszaken meer. Wel wil hij blijven werken, hij heeft een leidende positie op kantoor en dat kan zonder hem niet  vooruit.

De Raad van Discipline noemt de verdenking ernstig. Ze ziet dat er ook sprake zou zijn van stalking. Maar een schorsing is -nu- een te zwaar middel, ook omdat de tuchtrechter al is ingeschakeld. Wel is de raad het met de deken eens dat hij niet zomaar kan blijven werken. De deken moet  een toeziend advocaat aanwijzen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven