Volledig scherm
Cor de Bresser. © Jeroen Hendriks/fotomeulenhof

Brabantse kippenboeren leven tussen hoop en vrees vanwege vogelgriep

EINDHOVEN - Pluimveehouders in de regio maken zich grote zorgen nu de vogelgriep aan de Brabantse poorten rammelt. Ze vragen zich af hoe een ramp af te wenden is nu de dood letterlijk uit de lucht komt vallen.

Nu in de gemeente Oss de eerste bedrijven op slot zitten door een vervoersverbod na een griepbesmetting in het Gelderse Beneden-Leeuwen stijgt de spanning bij de Brabantse pluimveehouders. Ook Cor de Bresser, biologische kippenboer uit Best, is ernstig ongerust. „De buurman van de besmettingshaard in Gelderland is een goede kennis van me. Zijn dieren worden vandaag preventief geruimd. Ik heb met hem te doen.”

Kiploze buitenren
Op het bedrijf van De Bresser in Best is momenteel geen kip te zien. Maar dat was gepland. Normaliter scharrelen er zo'n vijftienduizend hennen hun kostje bij elkaar tot ze rijp zijn voor de slacht. De buitenren is al een maand 'kiploos'. Toen er begin november dode watervogels gevonden werden die stierven aan het zeer besmettelijke H5N8-virus, kondigde staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken direct een ophokplicht af.

Nieuwe kippen
De Bresser is in afwachting van nieuwe dieren. „Als alles goed gaat, komen er rond 6 januari weer nieuwe hennen. Hopelijk blijven de seinen op groen”, verzucht de Bestse boer. Zijn zorg is terecht want zijn nieuwe kippen moeten uit Barneveld komen, de pluimveehoofdstad van Nederland. „Als daar iets gebeurt, zit ik uiteindelijk ook zonder dieren. En zelfs als het dáár rustig blijft, kan het virus hier plotseling de kop op steken. Dan loop ik kans al mijn dieren te verliezen door een ruiming.”

Russisch roulette
Volgens Hugo Bens, voorzitter van de sector pluimveehouderij bij de land- en tuinbouworganisatie ZLTO zit de schrik er goed in. „De dood lijkt letterlijk uit de lucht te vallen. Het is net Russisch roulette.” Met angst en beven worden de ontwikkelingen in de gaten gehouden. Op het netvlies staat de grote vogelgriep uitbraak van 2003. Toen legden op 255 bedrijven bijna 31 miljoen kippen het loodje.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bewoner Woenselse Poort krijgt 4,5 jaar cel en tbs na woningoverval en poging tot verkrachting van 94-jarige vrouw in Eindhoven

    Bewoner Woenselse Poort krijgt 4,5 jaar cel en tbs na woningover­val en poging tot verkrach­ting van 94-jarige vrouw in Eindhoven

    EINDHOVEN - Mohammed N. (42) uit Hoogeveen is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar en tbs met dwangverpleging voor het beroven en aanranden van een 94-jarige vrouw in Eindhoven. Dat gebeurde in maart in 2015. Diezelfde dag mishandelde hij twee mannen. De rechtbank Oost-Brabant legde de man eerder, in februari 2016, zes jaar gevangenisstraf op.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven