Volledig scherm
© Thinkstock

Brabantse noodklok over aanpak kindermishandeling

EINDHOVEN - Het duurt veel te lang - wel tot vijf maanden - voordat duidelijk wordt wat met een melding van kindermishandeling gebeurt. Ook zouden teveel organisaties zich met de problematiek bezighouden.

Dat stellen 27 Brabantse wethouders  in onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV), dat zondag wordt uitgezonden. Ze zijn een onderzoek gestart om exact te achterhalen waar het wringt in de aanpak van kindermishandeling. 

Volgens de wethouders zorgt het huidige systeem ervoor dat een vermeend onveilig kind zeker vijf maanden moet wachten op duidelijkheid. Wethouder Patrick van Lunteren van Breda: "Wij krijgen heel zorgelijke signalen over onveilige situaties voor kinderen." Van Lunteren spreekt mede namens zesentwintig collega's.

Die constateren ook dat er te veel organisaties zoals Veilig thuis, de Raad voor de Kinderbescherming, wijkteams en andere instellingen los van elkaar werken aan kindermishandeling. Deze clubs zouden vaak niet met, maar langs elkaar werken. 

Van Lunteren: "Dit is een bureaucratisch probleem. Veilig Thuis heeft protocollen van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) gekregen waar ze zich aan moeten houden, terwijl het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) eisen stelt aan de Raad voor de Kinderbescherming. De protocollen werken langs elkaar heen."

In de regio Eindhoven en Helmond spelen deze problemen niet, aldus de Helmondse wethouder Margreeth de Leeuw. Als bestuurlijk kartrekker voor de regio is ze verantwoordelijk voor het regionale meld- en adviespunt huiselijk geweld en kindermishandeling, Veilig Thuis. ,,De Inspectie Jeugdzorg is onlangs bij Veilig Thuis geweest en constateerde geen wachtlijsten. Soms stokt de doorlooptijd wel eens maar het kind blijft in beeld en veiligheid blijft gewaarborgd.", zegt een woordvoerster van De Leeuw. ,,We herkennen ons daarom niet in het geschetste beeld, ons heeft dit signaal niet bereikt."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven