Voor de spoedpost van het Catharina Ziekenhuis staat deze tent. Patiënten met coronaverschijnselen worden hier opgevangen. Andere patiënten gaan via de reguliere ingang.
Volledig scherm
Voor de spoedpost van het Catharina Ziekenhuis staat deze tent. Patiënten met coronaverschijnselen worden hier opgevangen. Andere patiënten gaan via de reguliere ingang. © Kees Martens/DCI Media

Brabantse ziekenhuizen verwachten grote toestroom coronapatiënten

UDEN - De toestroom van coronapatiënten in het Bernhoven Ziekenhuis in Uden is zo groot dat binnenkort vrijwel alle bedden bezet zullen zijn door coronapatiënten. Ook ziekenhuizen in Eindhoven, Helmond, Veldhoven en Geldrop zien het aantal patiënten toenemen. Ze zetten zich schrap voor de storm die komen gaat.

Zeker 40 Brabantse coronapatiënten zijn naar andere delen van het land gebracht om voldoende plekken op de intensive care in de provincie over te houden. ,,Het wordt spannend of we de hobbel aankunnen die er aan komt”, aldus Bart Berden, de voorzitter van Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Brabant tijdens een persbijeenkomst in Uden. ,,De komende twee weken worden kritisch. We hebben hulp van de andere ziekenhuizen nodig. Heel het land staat nog niet in dezelfde stand als wij. Dat is niet bedoeld als verwijt, maar pas als je hier werkt, weet je echt wat deze crisis betekent.”

De aanwas van nieuwe patiënten zal te groot zijn voor het relatief kleine ziekenhuis in Uden. Het heeft de hulp van andere ziekenhuizen in het land nodig. Eén patiënt is zelfs naar Groningen vervoerd. ,,De belasting voor het personeel is enorm zwaar’’, zegt Bernhoven-directeur Geert van den Enden. 

‘Het zal flink drukker worden’

De ziekenhuizen in Eindhoven, Helmond, Veldhoven en Geldrop zijn nog niet zo vol als in Uden, maar het aantal corona-opnamen loopt ook hier iedere dag op. Het Catharina ziekenhuis in Eindhoven meldde vrijdagavond een ‘flinke toename’. ,,We zijn nog altijd in control”,  zegt een woordvoerder. ,,Maar het zal flink drukker worden. We maken ons op voor de komende dagen.‘’

De ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant zoeken de grenzen van hun capaciteit op om zich voor te bereiden op een grote toestroom.  Er is een grote behoefte aan mensen met zorgervaring, vooral op de ic’s. Daarom wordt zelfs buiten het eigen personeelsbestand gezocht. Mensen met zorgervaring worden opgeroepen om te komen helpen. Binnen een dag kreeg het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop 250 aanmeldingen binnen. Ook andere ziekenhuizen laten weten dat de toestroom overweldigend is. 

Terugkeren in de zorg

De overheid maakte het deze week al makkelijker voor mensen die voorheen in de zorg werkten om terug te keren in het ziekenhuis, ook al staan ze niet (meer) als zodanig geregistreerd. Bijna 10.000 mensen meldden zich bij de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen NU’91. Het gaat bijvoorbeeld om gepensioneerden en studenten van medische opleidingen  Tot de groep behoren ook diverse ic-verpleegkundigen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven