Volledig scherm
© Menno Boon

Brainport toch geen mainport, wel economisch kerngebied

EINDHOVEN - Mainport, dat zit er niet in voor Brainport Eindhoven. Maar wel is de regio Eindhoven voortaan een van de drie economische kerngebieden van Nederland. En dat betekent dat Eindhoven voortaan op dezelfde manier zal worden behandeld als de beide mainports Schiphol en de haven van Rotterdam.

Dat is de uitkomst van het debat van de Tweede Kamer donderdagavond met minister Henk Kamp (Economische Zaken). De Eindhovense wethouder Staf Depla (PvdA) noemt dat goed nieuws. "We hebben bereikt wat we willen: een plek aan tafel naast Schiphol en de haven. Hoe je dat noemt is niet belangrijk, het gaat om de status die we voortaan hebben."

Innovatieve industrie
Deze oplossing kwam uit de bus rollen nadat Kamp in de Kamer vasthield aan het kabinetsstandpunt om Brainport Eindhoven niet dezelfde status te geven als de twee mainports. Volgens Kamp zijn Schiphol en de haven samen met Brainport de drie economische kerngebieden van Nederland. "Maar de mainports zijn belangrijk vanwege de logistiek en het transport. Brainport daarentegen staat voor innovatieve en hoogwaardige maakindustrie. Dat is heel iets anders."

De minister wees er bovendien op dat Brainport tot een mainport uitroepen, zoals een groot deel van de Kamer wil, helemaal niets uitmaakt. "Dat levert helemaal geen extra geld op, hoor." De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur had bij het kabinet juist sterk aangedrongen op die statusverandering.

Lees vrijdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven