Volledig scherm
Medewerkers van Neways aan de slag. Het bedrijf is een van de grotere spelers in de Brainport-regio.

Brainport verdient juist wel meer steun, vindt meerderheid in de Tweede Kamer

EINDHOVEN / DEN HAAG - Het besluit om Brainport Eindhoven geen nationale status te geven moet worden heroverwogen. De ministers Kamp (Economische Zaken) en Schultz (Infrastructuur) moeten daarover samen opnieuw om de tafel gaan zitten. Dat bleek gisteravond in het Kamerdebat over de begroting van Economische Zaken voor volgend jaar.

Ook de regeringspartijen PvdA en VVD keerden zich in dit debat tegen het besluit van het kabinet om Brainport niet dezelfde status te geven als luchthaven Schiphol en de Rotterdamse haven, in weerwil van het advies van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur dat juist wel te doen. Daarmee geeft een ruime Kamermeerderheid gehoor aan de roep van de politiek in de regio Eindhoven, ondernemingen als ASML, Philips, VDL en NXP en van het provinciebestuur van Noord-Brabant. Zij pleiten gezamenlijk voor erkenning van de status van Brainport en in het verlengde daarvan voor meer subsidie om sport- en culturele voorzieningen te verbeteren en de (internationale) bereikbaarheid van de stad te verbeteren.

VVD'er Erik Ziengs betitelde Brainport als 'de derde Mainport van ons land': "Daar verdienen we ons geld." Ook CDA, D66 en GroenLinks reageerden kritisch op het kabinetsbesluit. Mei Li Vos van de PvdA noemde - daartoe uitgedaagd door Kamerlid Mulder van het CDA - het kabinetsstandpunt zelfs 'onacceptabel'. Brainport vervult een belangrijke rol, aldus Vos.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven