Volledig scherm
© Rene Manders

Brainport wil 8,3 miljard van nieuw kabinet

EINDHOVEN - Wil Brainport de komende tijd de banenmotor voor Nederland blijven die het de afgelopen jaren is geworden, dan moet het nieuwe kabinet 8,3 miljard euro investeren in onderwijs, onderzoek en ontwikkeling en in het vestigingsklimaat van Zuidoost-Brabant.

Brainport Eindhoven vraagt het nieuwe kabinet om een extra investering van 8,3 miljard euro de komende regeerperiode. Alleen dan kan Brainport de technische topregio blijven die het de afgelopen jaren is geworden.

Die miljarden zijn nodig voor diepgaand wetenschappelijk onderzoek naar de praktische toepassing van geavanceerde technieken die in Brainport en bij de Brainportbedrijven in ontwikkeling zijn. Ook zijn die miljarden nodig voor het opleiden en aantrekken van de 'gouden handjes en knappe koppen' waar de bedrijven in de regio Eindhoven in toenemende mate om verlegen zitten.

Dat blijkt uit de Nationale Brainport Actieagenda, die vanmiddag door Brainport-voorzitter John Jorritsma - de burgemeester van Eindhoven - wordt gepresenteerd in Den Haag. Voor het aantrekken en opleiden van talent vraagt Brainport 2 miljard euro. Voor innovatie en het versterken van het bedrijfsleven is 1,8 miljard nodig.

Vestigingsklimaat
Het grootste bedrag - 4,5 miljard euro - heeft Brainport nodig om het vestigingsklimaat te verbeteren. Dat geld is onder meer nodig voor de bouw van een station bij Eindhoven Airport, voor een snelle treinverbinding met Düsseldorf en voor verbreding van de snelwegen A2, A67 en A58. Ook moet met dat geld het aanbod aan sport- en cultuurvoorzieningen opgekrikt worden.

Tegenover de miljardeninvestering van het kabinet stelt Zuidoost-Brabant zelf in vier jaar tijd een bedrag van 2,2 miljard. Geld dat gemeenten en het bedrijfsleven in Brainport pompen.

Actieagenda
De actieagenda van Brainport is opgesteld op verzoek van minister Henk Kamp (VVD) van economische Zaken en de Tweede Kamer. Directe aanleiding daarvoor was de unaniem aangenomen CDA-motie in de Tweede Kamer eind vorig jaar over de toekenning van de mainportstatus aan Brainport.

Kamp vroeg om die agenda omdat hij inzicht wilde in wat Brainport aan geld en maatregelen nodig heeft om - naast Schiphol en de haven van Rotterdam - de derde economische kernregio van Nederland te blijven. De minister zei daar wel bij dat het aan een volgend kabinet is om boter bij de vis te doen. VVD, D66, CDA en GroenLinks zijn op het Binnenhof onder leiding van informateur Edith Schippers momenteel aan het onderhandelen over een mogelijk regeerakkoord. 

Lees ook:

Brainport zet in op kennis en talent

In samenwerking met indebuurt Eindhoven