Brand verwoest 'Prijtkerkje' in Eindhoven

VideoEINDHOVEN - Een brand heeft zondagavond het leegstaande 'Prijtkerkje' aan de Iepenlaan in Eindhoven verwoest. De brand was rond 18.30 uur uitgebroken. De brandweer zette twee autospuiten en een hoogwerker in om het vuur te doven. De vlammen sloegen al snel uit het dak van het pand. De brandweer liet het kerkje gecontroleerd uitbranden. Daardoor steeg de rook beter waardoor er weinig overlast voor de omgeving was volgens de brandweer.

Volledig scherm
Resten van het 'Prijtkerkje' in Eindhoven © ed

De brand ging gepaard met flinke rookontwikkeling die tot in de wijde omgeving was te zien.

Het pand verkeerde al in slechte staat voor de brand, in het dak zaten al grote gaten. Ook zaten er geen ramen meer in.

Meneer Prijt

Het 'Prijtkerkje' was van meneer Prijt.  Albert Prijt was glasblazer bij Philips. In het gebouwtje aan de Iepenlaan startte hij met bijeenkomsten van een geloofsgemeenschap: de Vergadering van Gelovigen. Deze afsplitsing van de Anglicaanse kerk kent geen voorganger. De gemeenschap runt de boel samen. Iedere zondag was er een viering van het avondmaal. De 'Vergadering' is al ruim 35 jaar weg wegens ruimtegebrek.  

De nieuwe eigenaar kocht het gebouw in de veronderstelling er een flat op te laten bouwen, maar hij kreeg geen toezegging.  Sindsdien is het oude kerkje aan 't verkrotten. Het torentje is er al tijden af.

Volledig scherm
Resten van het 'Prijtkerkje' in Eindhoven © ed
Volledig scherm
De brandweer laat het 'Prijtkerkje' gecontroleerd uitbranden. © Bert Jansen
Volledig scherm
Brand aan de Iepenlaan in Eindhoven. © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven