Het Eindhovense stadhuis.
Volledig scherm
Het Eindhovense stadhuis. © DCI Media

Brandbrief Eindhovense oppositie om uitblijven noodfonds

EINDHOVEN - Oppositiepartijen SP en D66 in de Eindhovense gemeenteraad dringen opnieuw aan op een corona-noodfonds voor clubs, verenigingen en culturele instellingen. 

De druk op het Eindhovense stadsbestuur om snel met nieuwe corona-noodmaatregelen te komen neemt toe. In een brandbrief aan het college van B en W dringen de oppositiepartijen D66 en SP bij het college opnieuw aan op snelle actie van burgemeester en wethouders en nu te komen met een noodfonds. 

,,Ondanks de steunmaatregelen vanuit de landelijke overheid staat het water inmiddels aan de lippen bij veel ondernemers, zeker in de branches die volledig op slot zijn gegaan zoals de horeca, cultuur en toerisme. Ook buurthuizen en andere samenbindende organisaties lijden onder deze crisis en dreigen ten onder te gaan", schrijven de fractievoorzitters Robin Verleisdonk (D66) en Murat Memis (SP) in de brief op poten.    

Garantstelling

Verleisdonk en Memis stellen onder meer voor om eerder opgeschorte gemeentelijke belastingen geheel en al kwijt te schelden. Verder vinden de beide fractievoorzitters dat het gemeentebestuur met een garantstellingsregeling voor ondernemers moet komen. ,,Snelheid is geboden, doel moet zijn om onnodige faillissementen te voorkomen en werkgelegenheid en sociale cohesie te behouden:, aldus beide partijen. 

De afgelopen dagen drongen ook het Ouderen Appèl Eindhoven (OAE) en de Lijst Pim Fortuyn (LPF) al met klem aan bij het college op noodmaatregelen, waarbij het Ouderen Appèl met name wees op de problemen bij de Eindhovense buurthuizen. 

Deze beide laatste partijen wijzen er bovendien op dat de huidige maatregel, uitstel van betalingen, over een paar maanden extra hard aankomt: dan zullen behalve de lopende rekeningen ook nog de achterstallige rekeningen moeten worden voldaan,. 

Buurthuizen

Tweeënhalve week geleden vroeg de Eindhovense oppositie in de gemeenteraad het college al om tot zo'n noodfonds te komen. Verschillende Eindhovense wethouders in de coalitie van VVD, GroenLinks, PvdA en CDA zeiden in reacties daarop dat er al gewerkt wordt aan zo’n fonds. 

Het gaat daarbij om een pakket maatregelen die tegemoet komen aan de financiële problemen bij buurthuizen, sportclubs, verenigingen en culturele instellingen in de stad. Mogelijk bevat dat maatregelenpakket inderdaad het voorstel om uitgestelde rekeningen inderdaad kwijt te schelden maar zekerheid daarover bestaat er niet. 

Complicerende factor daarbij is onduidelijk is hoeveel geld dat het gemeentebestuur gaat kosten omdat het nog steeds koffiedik kijken is hoelang de vanwege de corona-crisis afgekondigde lockdown-maatregelen gaat duren.

Eerder deze week wees economiewethouder Stijn Steenbakkers (CDA) kritiek op het alsmaar uitblijven van het maatregelenpakket van de hand. Volgens hem gaat het om afgewogen maatregelen die ‘zorgvuldig’ genomen moeten worden.    

In samenwerking met indebuurt Eindhoven