Volledig scherm
© Bert Jansen

Brandweer in regio rukte minder vaak uit

EINDHOVEN - De brandweer in Zuidoost-Brabant hoefde vorig jaar minder vaak uit te rukken dan in het jaar ervoor. Het aantal incidenten daalde van 6.357 in 2015 naar 5.540 vorig jaar.

Volgens brandweercommandant Rob Brons, directeur van de Veiligheidsregio, is dit vooral toe te schrijven aan de afname met ruim éénderde van het aantal loze uitrukken.

Andere werkwijze
Sinds 1 januari vorig jaar hanteert de brandweer een andere werkwijze bij automatische alarmmeldingen, die veelal afkomstig zijn van zorginstellingen, parkeergarages en openbare gebouwen. Eerst wordt gebeld naar de locatie om de melding te verifiëren en daarna wordt zo nodig pas uitgerukt. Als na twee minuten nog geen contact is gemaakt, wordt er sowieso uitgerukt. Brons: ,,Heel veel van die meldingen in verzorgingshuizen vinden rond etenstijd plaats. Vaak gaat het om bijvoorbeeld een worstenbroodje dat net iets te lang in de oven ligt."

Later ter plekke
De nieuwe werkwijze met verificatie van de melding heeft wél een keerzijde, aldus Brons: de brandweerwagens zijn per saldo vaak net iets later ter plekke. Het gaat dan om minuten. ,,Vroeger werd er direct gereden op een melding, nu gaan daar vaak twee minuten overheen. Maar we zitten nog steeds binnen de wettelijke normen. We hebben niet de indicatie dat het onveiliger is geworden in de regio."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven