Volledig scherm
De brandweer op het TU/e terrein © google streetview

Brandweer vestigt zich vast op TU Eindhoven

EINDHOVEN - 4 brandweerlieden en 1 tankautospuit zet de regionale brandweer vast neer in de kazerne van de collega's op de TU/e. Daarmee is die post 24/7 bezet. Bovendien wil de regio zo de oostkant van Eindhoven beter bedienen. 

Regiobrandweer en TU/e werken al langer samen. De (bedrijfs)brandweer van de TU/e - 3 vaste krachten, 16 vrijwilligers en 1 auto - was vooral paraat onder kantooruren. De regionale brandweer - officieel Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant - sprong bij als het nodig was en was na 16.30 uur en voor 8.00 uur 's morgens paraat. 

Campus
Dat blijft in principe ook zo, zegt Björn Gadet, afdelingshoofd Brandweerzorg stedelijk gebied van de regio. ,,De TU/e-mensen blijven primair de eerstelijns hulp op eigen terrein verzorgen. Maar op termijn kijken we wel naar een andere taakverdeling en naar een mogelijke bijdrage van de TU-collega's in de parate dienst. Zo kunnen zij ook oefenen en ervaring opdoen die ze met alleen de uitrukken op de campus niet krijgen."

Waarschijnlijk vanaf 1 augustus is er dus 24 uur per dag, 7 dagen per week een team van de regio beschikbaar. Dat is ook nodig, omdat er steeds meer mensen komen te wonen op de campus. Een van de eerstelijns auto's die normaal in de kazerne op de Deken van Somerenstraat staat, verhuist naar de TU/e. Maar het team kan ook elders ingezet worden. Zo kan de responstijd van de brandweer aan de oostkant van de stad verbeterd worden.  

Chemische stoffen
Een 'prangend' probleem is daar niet, zegt Gadet. ,,Maar we hebben de uitdaging om als één regio de kwaliteiten zo goed mogelijk te benutten. Dat kan door een betere samenwerking met andere partners, zoals de TU/e, maar op termijn bijvoorbeeld ook met de Automotive Campus in Helmond. Dat gaan we verder onderzoeken." 
Nu wordt in de regio ook al gebruikgemaakt van de specifieke kennis die op de TU/e voorhanden is wat chemische stoffen betreft. Twee brandweerlieden van de universiteit worden ingezet als adviseur gevaarlijke stoffen. 

Waarschijnlijk is ook een verbouwing van de kazerne - gevestigd aan De Rondom - noodzakelijk. 

Nieuwe tanksautospuit

De Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant heeft deze week ook de eerste van 26 nieuwe tankautospuiten in ontvangst genomen. De vierwielaangedreven DAF's hebben een speciaal door fabrikant Ziegler Brandweertechniek ontwikkelde manschapscabine. Die heeft bijvoorbeeld geen scherpe hoeken en een verbeterd communicatiesysteem. Ook heeft de tankautospuit een systeem waardoor met één slang zowel water als schuim gespoten kan worden. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven