Acht brandweerlieden in Geldrop werden onlangs onderscheiden (archieffoto ter illustratie).
Volledig scherm
Acht brandweerlieden in Geldrop werden onlangs onderscheiden (archieffoto ter illustratie). © DCI-Media

Brandweervrijwilligers blij met steun uit Den Haag:
‘Lintje voor brandweer moet terug’

VALKENSWAARD - VVD en CU vinden dat de afschaffing van het lintje voor brandweervrijwilligers ongedaan moet worden gemaakt. Het voorstel wordt toegejuicht door de vrijwilligers. 

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) is blij met het pleidooi van de twee coalitiepartijen om het lintje voor vrijwillige brandweerlieden in ere te herstellen. ,,Brandweervrijwilliger ben je 24 uur per dag, zeven dagen in de week”, benadrukt Arie Muller uit Valkenswaard, bestuurslid van de VBV. ,,Het is veel meer dan een passie of een veredelde hobby. Brandweervrijwilligers redden mensen uit een brandend huis,  zetten zich in bij reanimaties. Als dat al niet meer voldoende is voor een koninklijke onderscheiding, wat dan nog wel?” 

Om in aanmerking te komen voor het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau waren volgens Muller de spelregels anderhalf jaar geleden al door de Kanselarij der Nederlandse Orden wat aangescherpt. ,,Je moest op meerdere maatschappelijke terreinen actief zijn om nog een lintje te kunnen krijgen. Daar hebben wij als vakvereniging toen al tegen geageerd.” De afschaffing van de automatische toekenning van een lintje bij een dienstverband van meer dan twintig jaar, per 1 januari van dit jaar, is de vakvereniging compleet in het verkeerde keelgat geschoten. 

Protestbrief

Ook het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, met daarin de burgemeesters van de samenwerkende gemeenten, heeft zich eerder al verzet tegen de afschaffing van de lintjes voor brandweervrijwilligers. Een protestbrief van burgemeester Paul Verhoeven van Heeze-Leende aan de kanselarij om het besluit tot afschaffing te heroverwegen, werd destijds door alle 21 burgemeesters ondertekend. 

Belangrijkste argument voor de afschaffing,  is de volgens de kanselarij ‘ruime financiële vergoeding’ die de vrijwilligers krijgen: gemiddeld zo'n 2000 à 3000 euro per jaar. ‘Onzin’, vindt VBV-bestuurslid Muller. De vergoeding is ‘zeker geen vetpot’, zegt hij. Bovendien worden inzeturen tijdens werktijden vaak door werkgevers in de salariëring verrekend. 

Directeur 

Directeur Petra van de Kam van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost kon vrijdag niet reageren op de uitspraken van VVD en ChristenUnie. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven