Brassen is beschaafd lomp doen op Brasgala in Eindhoven

VIDEOEINDHOVEN - Het TU-terrein was donderdagavond het domein van brassende ballen tijdens de derde editie van het Eindhovens Brasgala. Het ging er soms lomp aan toe. 

Op het eerste gezicht heeft een brasgala wel wat weg van een boksgala. Het publiek staat rondom een grote ring, waarin de 20 deelnemers –onder wie vier vrouwen- onderling uitmaken wie zich dit jaar braskoning van Eindhoven mag noemen. Alleen wel een boksgala in studentikoos jasje dan. Letterlijk, want bij brassen werk je de ander tegen de grond door zo hard of venijnig mogelijk aan diens jasje te trekken.

Lomp

Dus gaat het er donderdagavond soms lomp aan toe. Toch is brassen volgens de deelnemers –onder wie vier dames- wel lomp doen op beschaafde wijze. Binnen de studentenwereld wordt het als een eregevecht gezien, dat is gebonden aan strikte regels: alleen duwen en trekken en het jasje mag niet losgelaten worden. De bras stopt onmiddellijk als een van tweeën met zijn rug de grond raakt. Binnen studentenverenigingen is brassen van oudsher de manier om een meningsverschil op te lossen wanneer dit met woorden niet lukt. Iedere partij wordt afgesloten met een gezamenlijk biertje. Of die voor rekening is van de winnaar of verliezer, verschilt per vereniging. Maar met anderhalve euro voor een pilsje voelde iedereen zich bij het Brasgala een beetje winnaar.

Volledig scherm
Brasgala Eindhoven © Jesper de Vaan

In samenwerking met indebuurt Eindhoven