De tbs-instelling de Woenselse Poort. Archieffoto.
Volledig scherm
De tbs-instelling de Woenselse Poort. Archieffoto. © Jean Pierre Reijnen

Broers stellen GGzE aansprakelijk voor zelfmoord Fokko Trip met pistool


EINDHOVEN - GGzE-kliniek De Woenselse Poort is officieel aansprakelijk gesteld voor de geruchtmakende zelfmoord van patiënt Fokko Trip. Dat valt te lezen in een brief die in handen is van het ED. Letseladvocaat Laurens van Rooijen en strafrechtadvocaat Jan-Jesse Lieftink verzoeken de GGzE binnen veertien dagen de aansprakelijkheid te erkennen en de schade die de nabestaanden hebben opgelopen te vergoeden.

In februari vorig jaar kon patiënt Fokko Trip samen met zijn vriendin Angela Hoogeveen zelfmoord plegen met een naar binnen gesmokkeld vuurwapen. Volgens zijn broers Peter en Bert is de Woenselse Poort daarvoor verantwoordelijk, omdat er onvoldoende toezicht op de patiënten was.

Letseladvocaat Van Rooijen verwijst in zijn brief naar de bevindingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die concludeerde dat op onderdelen niet is voldaan aan de voorwaarden van goede zorg.

'Onvoldoende professionaliteit in huis'
Ook verwijst Van Rooijen naar het kritische eindrapport van de inspectie, waarin staat dat De Woenselse Poort onvoldoende in staat is om toezicht uit te oefenen op de cliënten en onvoldoende de professionaliteit in huis heeft om te anticiperen op risico’s.

“Een relatie tussen de suïcide van de heer Trip en de tekortkomingen in de kliniek ligt voor de hand”, meent Van Rooijen. Daarom vindt hij dat de nabestaanden recht hebben op een schadevergoeding, die in ieder geval bestaat uit de kosten van de uitvaart en de crematie (circa 8000 euro).

Een politieagent betreedt de Woenselse Poort.
Volledig scherm
Een politieagent betreedt de Woenselse Poort. © Bert Jansen
Quote

De suïcide van de heer Trip met een naar binnen gebracht wapen is een heel triest, maar ook een zeer zeldzaam incident.

GGzE

In een brief aan de verzekeraar, die deze krant heeft ingezien, ontkent de GGzE aansprakelijk te zijn. Zij schrijven dat voortdurende controle op een patiënt een negatief effect heeft op de behandeling, omdat patiënten dan een gebrek aan vertrouwen kunnen ervaren.

“Een vertrouwensrelatie tussen personeel en cliënten is van essentieel belang voor een succesvolle behandeling. Er vindt daarom binnen de Ponder slechts controle plaats indien daarvoor een indicatie bestaat. Er was in dit geval ook geen indicatie om de heer Trip te controleren op de aanwezigheid van een vuurwapen of andere verboden zaken.”

'Heel triest, maar ook een zeer zeldzaam incident'
De kans dat een patiënt met een naar binnen gebracht vuurwapen suïcide pleegt of een ander iets aandoet, is volgens de GGzE niet dusdanig groot dat dit zwaardere beveiligingsmaatregelen noodzakelijk maakt. “De suïcide van de heer Trip met een naar binnen gebracht wapen is een heel triest, maar ook een zeer zeldzaam incident.”

In het inspectierapport van 7 februari valt echter te lezen: “Naar aanleiding van het incident met een vuurwapen besloot de kliniek de controle tijdelijk aan te scherpen. Sindsdien worden alle cliënten en bezoekers van beveiligingsniveau 2 gefouilleerd, wordt hun bagage gecontroleerd en metaaldetectie toegepast. Dit om de veiligheid van medewerkers cliënten en bezoekers beter te kunnen waarborgen.”

De verzekeraar van De Woenselse Poort heeft aansprakelijkheid eerder afgewezen. Vanwege het negatieve effect op de vertrouwensrelatie tussen personeel een cliënten werd er op de afdeling niet standaard gecontroleerd op wapens. Er was ook geen aanleiding om de twee cliënten wel te controleren.

Advocaat Lieftink vindt het opmerkelijk dat ná de dubbele zelfmoord de beveiliging is aangepast. Sindsdien moeten alle cliënten en bezoekers door metaaldetectiepoortjes en hun bagage laten controleren.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven