Volledig scherm
De Laak, de voormalige villa van Anton Philips. © Jean Pierre Reijnen

Brutale kunstroof uit villa familie Philips in Eindhoven

EINDHOVEN - Bij een brutale inbraak in huize De Laak, bekend als voormalig woonhuis van de familie Philips, is kapitale kunst buitgemaakt. Het bedrijf kon een Rembrandt terugkopen. Samen met een gouden klok zou die buit twee miljoen waard zijn.

De inbraak is volledig stilgehouden, maar gebeurde al in maart vorig jaar. Omwonenden kunnen zich geen zichtbaar incident herinneren. Het komt nu pas naar buiten omdat dinsdag een Eindhovenaar terecht staat. Hij zou de tussenpersoon zijn die zich in oktober aan de poort van de kapitale stadsvilla meldde. Hij had foto’s bij zich van het schilderij, een portret van Rembrandts zoon Titus.

Zwijgen

Alleen uit die naam op de dagvaarding van het Openbaar Ministerie blijkt dat er iets bijzonders speelt. Het Openbaar Ministerie en de politie willen niets zeggen. Advocaat Bert de Rooij zwijgt eveneens, op uitdrukkelijk verzoek van zijn cliënt. Wel zit ook hij met de vraag of de foto’s, geplukt van een dvd, wel een echt kunstwerk laten zien. En waar is de hoofdverdachte, de (bende) inbreker(s)? Maar dat is een ander onderzoek, de Eindhovenaar (50) die dinsdag terecht staat, wordt verdacht van heling.

Peperdure kunst

De inbrekers zouden een gat in het hek hebben geknipt. Het hoekhuis is omringd door een gracht. Het staat en hangt vol met een uitgebreide maar strikt privé gehouden collectie peperdure kunst en antiek, met als toppers een paar grote doeken van Van Ruijsdael. De woning was ooit van Anton Philips. Zijn zoon Frits, die aanvankelijk verderop in de Parklaan woonde, trok er later in maar verhuisde uiteindelijk naar landgoed De Wielewaal net buiten de stad.

Rentmeester

Het pand wordt beveiligd met onder andere prominente camera’s en is deels bewoond door een rentmeester, Leon Amsterdam. Deze ontdekte de inbraak na een vakantie. Het huis staat verder leeg en is eigendom van Philips. Het wordt door de firma gebruikt voor ontvangsten op niveau. Het is de afgelopen jaren geheel gerestaureerd, de klassieke tuin wordt op orde gehouden door een eigen tuinman. Vroeger hebben er leden van het koninklijk huis en ook andere staatshoofden geslapen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven